torsdag 4 juni 2015

Gaser i magen barn

Gas i magen och i tarmarna är något som alla har. Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat. Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom. Man kan även få ökad mängd gas när man dricker kolsyrat vatten eller läsk, eftersom kolsyrade drycker innehåller gas.


Andra orsaker till gaser i magen kan vara exempelvis dyspepsi, känslig mage.

Det är mycket vanligt att barn har ont i magen. Barn kan ha ont i magen av många olika orsaker, men oftast är det inte något farligt. Ofta går magont över av sig själv, men ibland kan barnet behöva behandling. Av olika anledningar kan det ibland bildas mer gas än vanligt och detta kan leda till olika besvär. En vanlig anledning är att tarmen inte är mogen och därför inte kan bryta ner maten ordentligt i början.


Luft i magen kan bero på att bebisen sväljer för mycket luft i samband med att den äter eller ammas. Barn som ammar kan också få besvär med gaser på grund av mammans kost.

De allra flesta av oss har någon gång upplevt besvär med magen i någon form. Diarré, förstoppning, gaser eller mer diffusa symtom som magknip, ballongmage och uppkördhet är vanligt förekommande. Här nedan hittar du olika produkter som kan lindra besvären med gaser , orolig mage och IBS på olika sätt. Långvarig användning av avföringsmedel eller läkemedel som ger förstoppning kan bidra till problem med mycket gaser i magen. Besvär från magen och tarmarna är inte ovanliga hos barn.


Diarré kan drabba i alla åldrar och är viktigt att ta hand om på rätt sätt. Springmask är vanligast hos barn men finns också hos vuxna. Här hittar du råd och produkter för att lindra besvären. Om gaser i magen – orsaker, förebyggande, behandling, om gaser hos gravida, gaser hos din bebis och om andra skäl till ont i magen Gaser. Den främsta orsaken till gaser i magen är kolhydrater som bryts ner.


Gaserna kommer också från den luft du får i dig när du äter och dricker samt från fibrer. Fibrer är nyttiga eftersom de hjälper magen att arbeta och ser till att blodsocker och kolesterol är på en jämn nivå, men de kan också ge mycket gaser. Däremot så kan det spädbarn med mycket gaser få väldigt ont i magen. Det finns olika orsaker till att vi får gaser i magen , bland annat kan magen helt enkelt vara i obalans.


Gaser är inte farligt men kan göra ont. Det kniper, bullrar och tränger på, gasbildning är något som försiggår i alla tarmar, utan undantag.

Magdroppar kan göra det lättare för gaser att passera magen och tarmen, både hos barn med kolik och hos vuxna. Dropparna kan tas tillsammans med mat och dryck eller direkt på en ske det gör det enkelt att ge dropparna till både små barn och spädbarn. Ont i magen kan få hela livet känns jobbigt. Men det finns mycket som du kan göra själv för att lugna magknip, en svullen, värkande, gasig eller lös mage.


Näringsfysiolog Kristina Andersson hjälper dig att lindra sju vanliga orsaker till ont i magen : Besvär med gaser i magen. Magen känns uppsvälld. Du är ofta lös i magen. Har du mycket gaser så kan du få magknip, buller i magen eller att du känner dig uppblåst och spänd. Tyvärr finns det ingen behandling som gör att gaserna försvinner helt men du kan ta receptfria tabletter som binder gaserna, vilket minskar svullnaden och magknipen.


Mycket gaser kan bero på att du är förstoppad. Appendicit: Vanligast hos barn år, men förekommer i alla åldrar (mycket ovanligt hos barn år). Förloppet är snabbare hos barn än hos vuxna, ffa vid 3–års ålder. Smärtvandring från navel till höger fossa iliaca, matleda, subfebrilitet, svårt att gå, kan inte hoppa på ett ben, vill ligga still, föredrar psoasställning, spänd mage, ömmar lokalt, släppöm, ömmar vid.


Problem med fisar uppstår framförallt när gaserna bildas i tjocktarmen. Bildas de högre upp i magsäcken leder det istället till att man rapar upp det. Trög mage och förstoppning kommer ofta då man ändrar sina kostvanor, exempelvis i samband med semestern, eller för att man rört på sig mindre. Många har också besvär med förstoppning. Magont är något av de vanligaste besvären hos barn och spädbarn och kan bero på många olika saker.


Ofta förekommer smärtan i magen samtidigt som andra symptom, så som feber, kräkningar, diarré eller gaser i magen. Om magont uppstår i samband med andra symptom kan orsaken vara en sjukdom orsakad av virus eller bakterier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg