torsdag 11 juni 2015

Ekonomiskt våld

Ekonomiskt förtryck av en närstående ses också som våld. Det kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar av gemensamma ekonomiska tillgångar eller att tvinga någon att utföra ekonomiska olagligheter. Förtrycket skapar begränsat handlingsutrymme och verkar nedvärderande.


Det ekonomiska våldet tar sig uttryck till exempel genom att inte tillåta partnern att ha egna pengar eller kräva att partnern skriver på banklån och sms-lån. Marie Eriksson som är lektor i socialt arbete på Linnéuniversitetet håller med.

Hon har i ett forskningsprojekt intervjuat kvinnor om ekonomisk utsatthet i samband med mäns våld mot kvinnor. I tider av digitalisering ökar männens möjlighet att utöva ekonomiskt kontroll, förtryck och våld över kvinnor i nära relationer. Exempel på ekonomiskt och materiellt våld är att mannen undanhåller ekonomiska tillgångar från kvinnan eller gör henne ekonomiskt beroende, att han förstör hennes privata ägodelar eller hotar att slå sönder möbler och inredning. Att förebygga kvinnors ekonomiska beroende är en viktig del i arbetet mot mäns våld mot kvinnor.


Det är viktigt att handläggaren uppmärksammar att kvinnor med långvarigt ekonomiskt bistånd kan vara utsatta för våld men att de endast söker ekonomiskt bistånd. Frågan om att vara utsatt för våld kan behöva ställas vid flera tillfällen för att göra det möjligt för kvinnan att tala om det. Genom att uppmärksamma det ekonomiska våldet som en våldsform kan de drabbade kvinnorna och verksamheterna upptäcka det ekonomiska våldet i högre utsträckning.

Det sker ofta parallellt med fysiskt och psykiskt våld. Det kan röra sig om att ifrågasätta inköp, skriva på banklån eller avbetalningsköp för varor som partnern inte betalar för och så vidare. Våld mot självständigheten.


En av de vanligaste frågorna från stödsökande kvinnor som vänder sig till kvinnojouren är ”Hur ska jag klara ekonomin om jag skiljer mig”. Direkta eller indirekta hot eller förlöjligande. Frihetsinskränkningar som isolering genom att bli hindrad från att träffa släkt och vänner eller att delta i sociala aktiviteter.


Anette pratar ofta med personer som, mitt i en relation av till exempel fysiskt våld , också kontrolleras ekonomiskt. Hör Malin som berättar hur hennes tidigare partner gjort det svårt för henne att bygga upp ett självständigt liv. Det är en glidande skala som kan handla om allt ifrån att han ifrågasätter hennes inköp och kontrollerar kvitton till att hela hennes lön sätts in på hans konto. Materiellt våld kan bestå av materiell skadegörelse, exempelvis om våldsutövaren slår sönder möbler och andra saker i hemmet eller förstör eller tvingar den utsatta att själv förstöra ägodelar av särskild betydelse. Man kan också skada och såra sin partner med hjälp av pengar, förklarar Kaittila.


Kaittila har delat upp det ekonomiska våldet i flera delar. På Malmö kvinnojour har vi kunskap om materiellt och ekonomiskt våld och kan ge dig stöd och vägledning. Uppsatser om EKONOMISKT VåLD.


Välkommen till en heldag om det ekonomiska våldet i nära relation.

Konsekvenserna för en våldsutsatt kvinna kan vara stora och påverkar negativt hennes ekonomi, kreditvärdighet och möjlighet till ett självständigt liv. Bedömningsmetoden FIA är en strukturerad intervju för att kartlägga biståndsmottagares behov av stöd ifråga om sociala förhållanden, arbete och arbetsmarknadsinsatser. SUE, systematisk uppföljning inom ekonomiskt bistånd. Kan handla om att den utsatta inte har insyn i ekonomin, stölder av pengar och värdesaker, utpressning och förskingring, att man felaktigt utger sig för att företräda den utsatta.


Kan innebära förstörelse eller stöld av den utsattas personliga tillhörigheter, bohag och värdesaker. Efter en separation kan skulder eller en dålig position på arbetsmarknaden som ett resultat av våldet påverka kvinnan under lång tid. Att skilja ekonomiskt våld från andra typer av våld är ändå svårt och ofta förekommer olika våldsformer samtidigt, till exempel psykiskt våld.


Våldet kommer oftast smygande och många som drabbas försöker lösa problemen genom att ändra på sitt eget beteende. Kunskapsstödet tar upp lagstiftning och förarbeten samt kunskap baserad på forskning och erfarenheter från verksamheterna. Man brukar även tala om ekonomiskt och materiellt våld som kan ta sig uttryck till exempel genom undanhållande av ekonomiska tillgångar eller att göra sin partner ekonomiskt beroende, att förstöra dennas privata ägodelar eller hota att slå sönder möbler och inredning. Citatet kommer från Aaas fråga till kvinnojourerna.


Vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld. Det kan också handla om försummelse, ekonomiskt utnyttjande och hedersrelaterat våld och förtryck. Psykiskt våld kan vara svek, trakasserier, förnedring, kontroll, social isolering, kränkningar, hot, och förstörelse av ägodelar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg