måndag 8 juni 2015

Skotsk whisky sorter

Henrik Aflodal, whiskyexpert, har satt betyg på hela olika sorters whisky. Här hittar du de mest sålda sorterna - och Henriks egna favoriter. Omdöme: Från det skotska fastlandets nordligaste destilleri kommer den här trevliga pjäsen. Väldigt smörig i både doft och smak, och med viss sälta, torkad tropisk frukt och en överton som påminner lite om torkat trä.


Egen och karaktärsfull. När vi presenterade topplistan över mest sålda whisky i Sverige så var intresset stort.

Många förvånades och känslor rördes upp över att blended säljer överlägset mest jämfört med single malt. Blended whisky består av maltwhisky och av grainwhisky. Grainwhisky görs av en liten del mältat korn samt majs och, eller vete. Spriten destilleras i kolonnpanor till hög alkoholhalt och fatlagras sedan i minst tre år.


Hur whisky destilleras påverkar också smak och doft. Beroende på hur stora pannor man använder, om de är stora eller små, samt hur många gånger man destillerar så blir råspriten mer eller mindre smakrik. Enklare blended whisky innehåller inte mer än malt whisky men i dyrare sorter kan maltinnehållet vara upp mot.


Skottland är föregångslandet när det gäller whisky.

Av all skotskt whisky som säljs utgör blended whisky cirka. Världens exklusivaste whiskyklubb nu i Sverige. Nougat är ett framträdande inslag under näsan. Med några droppar vatten frigörs citrusfrukter. Enligt brittisk lagstiftning ska en whisky uppfylla följande villkor för att kunna kallas skotsk whisky : whiskyn måste ha mognat på ekfat i minst tre år.


Oavsett om du är en nybörjare på whiskyfronten eller gillat drycken i många år finns det alltid saker att lära sig. White Label Blend är en kombination av nästan olika whiskey i blandningen. Det finns olika sorters whisky , men här tänkte vi gå igenom skotsk whisky , även kallad scotch. Enligt Systembolagets försäljningsstatistik över sprit i allmänhet innehar drycken närmare hälften av platserna på topp 20-listan. Hitta de bästa priserna för alla typer av whisky på nätet.


Webbutik för whisky med jämförelser mellan olika sorters skotsk single malt, blende japansk whisky , amerikansk och irländsk whiskey , m. Irändsk whiskey är fruktig. I likhet med skotsk whisky är minimilagringstiden tre år på ekfat innan spriten får kallas whiskey. Irländsk whiskey måste vara framställd och lagrad på Irland. Det lågskotska ordet whisky är en fonetisk översättning av iriskans uisce beatha (som på skotsk gäliska kallas uisge-beatha). Nordens akvavit, från.


Inom de den skotska whiskyn finns ett antal olika sorter , beroende på framställningen och produktionen.

Den största delen av all skotsk whisky destilleras först till en s. Har du koll på de här. Namn som Ardbeg, Laphroaig och Lagavulin är nära förknippade med klassiska Islay-smaker av tät, ofta medicinlik torvrök och havsvatten, men kan var och en erbjuda en stor individuell komplexitet oavsett val av. Skotsk whisky är lätt att dricka – men ibland svår att uttala. Ordet whisky är egentligen en fonetisk översättning av det keltiska uttrycket uisge beatha som betyder livets vatten. Därefter har det fått heta whisky , även om man i USA stavare det till whiskey.


Det kan ju verka lite pretentiöst att kalla en tävling som helt avgörs i Sverige och där svenska whiskyentusiaster röstar fram vinnarna för ett VM. Det är i alla fall med marginal världens största whiskytävling. Och sven­skarna är väldigt duktiga på whisky. Mångfaldheten inom skottsk whisky är stor, från de rökiga och torvaktiga whiskyerna från öar som exempelvis Islay, till de krämiga och eleganta och ibland sötmafylliga whiskyerna från Speyside i höglandet.


Väldigt sällan är kanadensisk whisky av typen straight, utan istället är de så kallade blends. Många blends innehåller flera rye whiskey , och därför producerar varje destilleri ofta flera sorter. Man producerar också en bourbonliknande whisky samt ttyper av corn whisky för att använda i sina blandningar.


Varför spritsorten ibland stavs whisky och ibland whiskey har egentligen bara med geografi att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg