tisdag 23 juni 2015

Bodelning äktenskapsförord

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Det är här äktenskapsförordet kommer in i bilden.

Genom ett äktenskapsförord kan man nämligen komma överens om att viss egendom ska vara den ene makens enskilda och därmed inte behöva ”delas” i en framtida bodelning (kap § st ÄktB, se här). Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Men det krävs då att allt är enskild egendom, annars ska bodelning göras. Vissa banker kräver dock att man kan uppvisa ett bodelningsavtal, för att de ska bevilja nya bolån efter skilsmässa, även om det finns äktenskapsförord som stadgar att allt ska vara enskild egendom.


Och skulle du inte vilja skriva äktenskapsförordet helt på egen hand har du möjlighet att ladda ner en mall för äktenskapsförord. Observera att ett äktenskapsförord är ett juridiskt dokument som kan få långtgående konsekvenser.

Familjerätten och hur man skriver äktenskapsförord är ett komplicerat område inom juridiken. I äktenskap kan man ändra reglerna kring vad som omfattas av bodelning genom äktenskapsförord – i samboskap skriver man istället samboavtal. Efter separation av äktenskap ska man alltid göra en bodelning – efter avslutat samboskap gör man bara en bodelning om någon av parterna kräver det.


Ett äktenskapsförord ska upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna (kap § andra stycket ÄktB). Skatteverket (kap § tredje stycket ÄktB). All egendom som finns hos endera make är följaktligen antingen giftorättsgods eller enskild egendom.


Hej, Vi har skrivit ett äktenskapsförord där det bl. Hur gör vi då en bodelning ? När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. När som i denna situation, ett äktenskapsförord finns behåller makarna sin enskilda egendom och någon delning sker inte överhuvudtaget.


Bodelning, äktenskapsförord och gåva Advokatbyrån Kaiding bistår dig med upprättandet av familjerättsliga handlingar för livets alla skeden. Det är av vikt att uppsöka biträden med kompetens inom dessa områden för att få individanpassade råd som kan ge trygghet för framtiden. Det går att skriva flera äktenskapsförord under ert giftermål.


Sharon Lavie rekommenderar dig att skriva ett. Giftorättsgods delas vanligen hälften – hälften i en bodelning , enskild egendom ingår inte i bodelning. Ibland kommer man genom ett äktenskapsförord överens om att det var och en har med sig början skall vara enskilt, och att det man skaffar under sammanlevnaden skall.

Det äktenskapsförord som ni ingått är med största sannolikhet inte giltigt om din make väljer att bestrida det. Enligt svensk rätt är det inte möjligt att skriva ett äktenskapsförord som är villkorat i något avseende, t ex att viss egendom ska bli enskild egendom om någon av makarna är otrogen. Med ett äktenskapsförord behöver ni inte oroa er för framtida händelser eller meningsskiljaktigheter.


Genom att skriva ett äktenskapsförord kan ni bestämma att vissa tillgångar och ägodelar inte ska ingå i den gemensamma potten vid en eventuell skilsmässa. Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsförord , genom föreskrift i gåvobrev eller testamente.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg