onsdag 28 augusti 2019

Utsatta kvinnor

UNHCR finns på plats men behöver din hjälp. Bli månadsgivare och ge 1kr i månaden. Läs mer här om hur du kan rädda liv! Du som är anhörig eller vän är också välkommen att ringa till oss.


Vi har öppet dygnet runt och du kan ringa oss oavsett var du bor i Sverige.

Ditt samtal kostar ingenting och syns inte på telefonräkningen. Var femte kvinna har blivit utsatt. Enkäten visar att drygt procent av alla män har upplevt sexuella trakasserier på en kvinnodominerande arbetsplats. Och för kvinnor är risken störst i ett mandominerande yrke, där nästan var femte kvinna uppger att de blivit utsatt.


Lars Hjalmarsson är grundare och vd för Jobbhälsoindex. Oftast är det kvinnor som blir utsatta för våldet och mörkertalet beräknas vara stort över hur många kvinnor som skadas av sina män varje år. Enligt juristen Belinda Tan finns det många typer av våld – som inte sällan avlöser varandra.


Du kan bli utsatt för bland annat fysiskt våld och psykiskt våld.

Allt fler utsatta kvinnor söker hjälp I samband med Orange Day, internationella dagen mot våld mot kvinnor , firar Kvinno- och tjejjouren i Jönköping jubileum. De upplever ett stort tryck från utsatta som behöver hjälp. Under måndagseftermiddagen har polisen sökt efter gärningsmän till två stöldförsök mot två äldre kvinnor. Den ena kvinnan , som är i 85-årsåldern, lyckades ta sig från platsen utan att lämna sitt halsband som två män försökte stjäla. Mysterium varför främst kvinnor drabbas Enligt Mikael Lindskog, trafikchef på SJ Götalandståg, är varje anmälan om hot och våld att betrakta som ett misslyckande.


Varför det just är kvinnlig personal som drabbas så hårt kan han inte svara på. För en kvinnojour eller andra som arbetar med utsatta kvinnor och barn är det naturligtvis bäst om man inte har någonting att göra. Men tyvärr ser verkligheten lite annorlunda ut vilket man i Isis Kvinnojour fick erfara när man drog igång sin verksamhet den oktober.


Nu publiceras metoo-uppropet från kvinnor i drogberoende, kriminalitet och prostitution. TT har tidigare rapporterat om vittnesmålen som berättar om grovt vål gruppvåldtäkter och förnedring. Kvinnorna bakom uppropet kräver att det leder till förändring.


Genom att stödja Kvinna till Kvinnas arbete är du med och bidrar till att kvinnor i över länder får en tryggare framtid. Du gör det möjligt för oss att förebygga våld mot kvinnor och se till att kvinnor som utsatts för våld får hjälp. För en utlandsfödd kvinna kan processen bli snabbare och mer akut i det nya landet. Det kan ligga i mannens intresse att lura kvinnan att man måste stå ut för att bli kvar i landet.


Det är män som utövar våld mot kvinnor som säger sådana här saker, berättar Suzana Fatah. Som ett sätt att ta ställning och visa stöttning för de utsatta anordnas ljusmanifestationer på olika platser i landet, bland annat i Mellerud och Vänersborg.

Kontrollerande män som spionerar på utsatta kvinnor via mobiltelefonen är ett stort och allvarligt problem, enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Det är framförallt appar med platstjänster som missbrukas, men vissa appar marknadsför sig till och med med syfte att förfölja kvinnor utan deras vetskap. Vanligaste besvären är ångest och depression, säger Lena Flyckt, psykiatriker och docent på Karolinska Institutet.


Sedan år är hon också vice ordförande för Psykiatrifonden. Självmorden minskar dock i alla grupper utom bland just unga tjejer. Personal som kommer i kontakt med våldsutsatta kvinnor med missbruks- och beroendeproblem behöver ha kännedom om tecken på våld för att de ska kunna uppmärksamma och fråga om våld. Det är också viktigt att de vågar ställa frågor om sex och sexuella övergrepp för att få klarhet i vad kvinnan har blivit utsatt för.


Av de kvinnor som uppger att de utsattes för misshandel utsattes 6procent för en (1) händelse. Utsatt område är ett begrepp som polisen i Sverige använder för att beskriva förortsområden och stadsdelar med över tid låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället. Områdena delas upp i utsatta områden, riskområden och särskilt utsatta områden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg