måndag 23 april 2018

Känna sig ensam

Känna sig ensam utan kärlek. På grund av ensamhet känner många människor en grundläggande längtan att finna den sanna kärleken, samtidigt som de känner sig maktlösa i sitt letande. Vissa känner sig ensamma fastän de är omgivna av människor, men saknar de djupare kontakterna. Andra kan ha en överdriven rädsla att vara ensamma.


Alla människor har behov av ensamhet ibland. Många upplever att man i ensamheten ges tid att reflektera och få spretiga tankar på plats.

Så med andra ord är man heller inte direkt ensam om att känna sig just ensam. Alla kan känna sig ensamma iblan även de som verkar ha hur många vänner som helst. Se vad du kan göra för att inte känna dig ensam och utanför. Och att känna sig ensam har inte heller någonting med vad jag har eller inte har. Blir så trött på sådana här negativa kommentarer.


Allas känslor och upplevelser är lika mycket värda. I det läget kan man känna sig misslyckad och för skamsen för att prata om det. Man är kanske rädd att bli dömd av andra för en brusten relation och brustet hjärta.

Känslan eller rädslan att omgivningen anklagar en själv för uppbrottet kan leda till att man drar sig undan nära och vänner med följden av att man känner sig ensam. Behovet av gemenskap är grundläggande för alla. Vi känner oss alla ensamma ibland.


Då kan det vara knepigt att ta sig ur känslan och den påverkar hela vår vardag. Engelskan är fiffigare där eftersom de har olika ord för det ”alone” och ”lonely” eller ”lonesome”, men i svenskan får vi nöja oss med ett och samma ord och det ger utrymme för lite egna tankar i ämnet. Jag utgår från att vi har en äldreomsorg för att vi vill att våra äldre ska må bra.


Om vi är måna om våra äldres behov, då behöver vi hjälpa till även när de sociala funktionerna sviktar, så som vi hjälper till när de kroppsliga funktionerna ger vika, säger hon. Skönt att höra att man inte är ensam om att känna sig ensam. Med det följde den värsta mest handlingsförlamande smärtsamma ensamhet jag någonsin känt, bor dessutom ute på landet. Tack alla ni som delar med er.


Börja följa en ny tv-serie. Ibland kan det vara skönt att få känna sig liten. De nya karaktärerna kommer liksom bli ditt nya gäng.


Jag säger till fröknarna men det känns som att de inte bryr sig om precis mig när jag känner mig ensam , eller om någon har sagt eller gjort något”, är vittnesmålet från en elev i årskurs tre-sex. I den siffran döljer sig även personer som känner sig ensamma , trots att de finns med i ett sammanhang och har människor omkring sig. De lider av upplev känslomässig, ensamhet.


I forskning där ensamma personer har svarat på frågor om vad ensamhet är för dem, är det vanligaste svaret.

Vissa av anledningarna till att man känner sig ensam kan ha att göra med en brist på sociala färdigheter eller att man inte vet hur man ska hitta rätt umgänge. Det gör ont att inte veta varför ens partner är känslomässigt likgiltig. Syftet med att vara i en relation är ju att känna sig älskad och ha en partner som sällskap.


Det är få typer av ensamhet som är lika problematiska eller vanliga. Jag tycker att balansgången mellan att vara själv och kunna njuta av det, till att känna sig ensam är så svår. Jag har alltid älskat att vara själv, jag behöver min ensamhet för att orka. Men från en sekund till en annan så blir det ett helvete, och jag tycker att det är så svårt att veta vad exakt det är som gör att jag helt plötsligt känner mig ensam.


För den som känner sig ensam och vill finna kärleken är det dock inte alltid det lättaste att hitta det man söker genom att acceptera inbjudningar till sociala sammanhang som forskarduon från Chicago föreslår. Men få vill erkänna det eller ens låtsas om det. De känner sig ledsna och ilskna men förstår inte att grunden till detta ligger i ensamhetskänslan.


Att träffa andra singlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg