måndag 9 april 2018

Bodelning arv

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Vid en bodelning läggs makarnas giftorättsgods samman och efter avdrag för makarnas skulder, fördelas det lika mellan makarna, se 11:ÄktB. Om arvet således är din enskilda egendom enligt ovan, kommer det således inte att ingå i bodelningen med din make.

Om dina tillgångar däremot utgör giftorättsgods, kommer de att ingå i. Undantagen när arv inte behöver räknas med. Det kan till exempel stå skrivet i testamentet från när du fick arvet att egendomen ska vara enskild. Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsföror genom föreskrift i gåvobrev eller testamente. Svar: Först görs en bodelning där giftorättsgodset delas lika efter avdrag för skulder.


I och med bodelningen får Anna hälften av allt giftorättsgods. Det som hamnar på Kalles sida i bodelningen går sedan direkt till hans särkullbarn, eftersom särkullbarn har rätt att få ut sitt arv genast.

Norge, Danmark och Island tillämpar istället nordiska arvskonventionen. Särkullbarnet blir då efterarvinge precis som ett gemensamt barn. Bodelning måste också ske om en efterlevande sambo har begärt det. När bodelningen är klar och den avlidnes skulder har betalats kan arvskifte ske, det vill säga arvet kan delas upp.


Jag är lite nyfiken på vad som händer med egendom vid en makes död. I bodelningen ska allt giftorättsgods ingå (ÄktB 10:1). All egendom som inte gjorts till enskild egendom är giftorättsgods, så har ni inget äktenskapsförord är utgångspunkten att all egendom ska tas med i delningen. Observera att egendom även ha gjorts enskild genom ett villkor i arv , gåva eller testamente (ÄktB 7:1-2).


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen.


Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Det giftorättsgods som ska fördelas uppgår därför till tio miljoner kronor.


Mycket enkelt förklarat har Berit “förlorat” fem miljoner kronor i bodelningen med Carl ”vunnit” motsvarande belopp. Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa, och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat.

När bouppteckningen och den eventuella bodelningen är klar, så ska den dödas bank flytta över pengar till den eller de som ska ärva. Den person som har tillgång till kontona ansvarar för att arvet betalas ut. När du kontaktar banken behöver du ha arvskifteshandlingen som visar vem som ska ha pengar. Som nämnts under bouppteckning ska det – om den avlidne var gift eller sambo – även upprättas en bodelning mellan dödsboet och den. Makars egendom är antingen enskild eller giftorättsgods.


En make kan ha fått egendom genom arv eller gåva med förbehåll om att den ska vara dennes enskilda egendom. Då behövs inte någon ytterligare åtgärd för att den ska behandlas som enskild egendom vid bodelningen. I annat fall krävs ett äktenskapsförord mellan makarna.


Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg