tisdag 24 april 2018

Bodelning sambo skulder

Hellre bra lån än dåliga skulder - Ansök idag! Om din skuld inte betalas av direkt går du ifrån bodelningen med en skuld på 400kr. Av denna skulle enligt föregående uppställning 100kr täckas av din enskilda egendom, 200kr täckas av din samboegendom och 100kr tas med efter bodelningen och dras först från din andel. Vi är överens om det mesta, men min sambo har lånat 100. Min fråga: måste jag betala hälften av den skulden ? Detta spelar roll eftersom din dotters sambo inte kan avräkna sina skulder i din dotters eventuella del i huset.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. En efterlevande sambo som är ägare till den större delen av samboegendomen kan således välja att inte begära bodelning varefter hen behåller all sin egendom. Här följer ett exempel för att visa på skillnaden mellan fördelningen när en efterlevande sambo begär bodelning jämfört med om någon begäran om bodelning inte sker.


Det som blir aktuellt att fråga sig i ditt fall är om bostaden som köptes kan räknas in som samboegendom och därigenom vara del av bodelningen och i annat fall om din sambo har en oförmåga att betala sin a övriga skulder. Om din sambo inte kunde betala skulden genom egna tillgångar, kan det vara så att han har rätt att få del av. Det finns inget krav på att en skuld måste vara direkt kopplad till giftorättsgodset. Ibland går det att göra undantag från reglerna använda en jämkningsregel. Särskilt om samboskapet inte varat så länge kan det anses oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra.


Trots att det enligt lag är all samboegendom som ska ingå i en bodelning , så väljer många som gör sin egen bodelning att endast fördela den gemensamma bostaden i bodelningen och att vardera sambo i övrigt tar sin egendom. Hur gör vi med skulder i bodelningen ? I ett äktenskap har makarna giftorätt i varandras egendom. Giftorätten innebär att varje make har rätt att vid en bodelning få hälften av det sammanlagda värdet på makarnas tillgångar efter att varje make har fått räkna av sina skulder. Innan bodelningen görs skall en avräkning för skulder göras.


I första hand skall sådana skulder avräknas som avser den samboegendom som ingår i bodelningen , exempelvis inteckningsskulder och avbetalningsskulder på gemensamt bohag. Det som sedan återstår skall i princip delas lika mellan samborna. Båda får behålla så mycket av sina tillgångar som den har i skulder innan det läggs ihop, alltså dras värdet av skulden av från värdet av tillgångarna. Denna regel gäller inte skulder som hänger ihop med egendom som är enskild utan endast skulder som hänför sig till sådan egendom som ska tas med i bodelningen (giftorättsgods). Vad som delas vid en bodelning är de möbler och bostaden som köpts för gemensamt bruk.


Bodelning sambo skulder

När ni gör bodelning räknas först skulder bort från giftorättsgodset. Därefter räknas era totala tillgångar samman och delas på två, även om någon har betalat mer än den andra. Vill ni veta mer exakt hur detta görs juridiskt rekommenderar jag att ni vänder er till en jurist. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vid beräkningen av sambornas andelar i samboegendomen skall från vad en sambo äger av egendomen så mycket avräknas att det täcker de skulder som den sambon hade när samboförhållandet upphörde. Vid bodelningen skall först sambornas andelar i samboegendomen beräknas. Vid en bodelning mellan sambor ska man i praktiken följa samma regler som vid en bodelning vid äktenskapsskillnad. Först gör samborna en utredning av vad som utgör samboegendom. Nästa steg är att avräkna eventuella skulder från samboegendomen.


Bodelning sambo skulder

I det sista skedet sker själva utskiftningen av boet. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det. I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg