fredag 27 april 2018

Bodelning skatteverket

Bodelning skatteverket

På Rättslig Vägledning använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Vidare bör man registrera bodelningshandlingen om man vill att bodelningen ska bli giltig gentemot ens borgenärer. Om inga invändningar inkommer blir bodelningen officiellt giltig. Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten.


Annan bodelning som görs mellan makar ska anses utgöra en bodelning under. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor. Det kan även vara en konstruktiv åtgärd för att göra ägandet av olika tillgångar mer jämlikt inom ramen för ett äktenskap.


Vid bodelning beräknas en fiktiv skatt på fastigheten som man ska bli utlöst ifrån, denna skatten ska sedan dras av från den som ska bli utlöst ur fastigheten vid bodlening av äktenskapet. Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls. Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ? Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Sambor har inte den möjligheten.


Skatteverket om ni som är makar vill registrera ert bodelningsavtal. Det finns ingen särskild blankett eller något formulär att följa för detta, så vi rekommenderar att ni tar hjälp av oss för att upprätta ett juridiskt hållbart dokument. När någon avlidit ska dödsboets eventuella skulder betalas och ibland en bodelning göras. Ett arvskifte innebär att de tillgångar som återstår därefter delas ut mellan delägarna i dödsboet. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad.


Bodelning skatteverket

Fördelen med att göra en bodelning är att du kan vara säker på att din före detta make inte begär bodelning i framtiden eftersom ni redan reglerat egendomsförhållandena mellan er. Du slipper då eventuell onödig huvudbry och det är dessutom mycket enklare att genomföra en bodelning i nära anslutning till skilsmässan. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det.


I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget. Gällande sambor är inte bodelning obligatoriskt som mellan makar vid separation utan bodelning av samboegendomen görs enbart om en sambo begär det enligt § st. Om du och din sambo så vill kan ni alltså själva besluta om hur ni vill dela upp er gemensamma egendom, men någon av er kan också begära att bodelning ska ske.


Det går också bra att registrera själva bodelningshandlingen om ni redan är överens om hur förhållandena i bodelningen ska se ut. Den främsta skillnaden är vilken egendom som ska ingå i bodelningen. En annan skillnad är att en bodelning mellan makar som huvudregel är obligatorisk.


Detta kan ske genom antingen bodelning under pågående äktenskap, men också genom gåva. Vill du läsa mer om gåva finner du det här. Den som är skyldig att lämna in bouppteckningen får då en uppmaning att skicka in handlingarna inom ett visst datum. Annars får den inlämningsskyldige betala en viss summa.


Bodelning skatteverket

Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig. Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. Detta trots att bodelningen sker åtskilliga år senare och egendomen kan vara borta.


En enkel men betydelsefull åtgärd som rekommenderas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg