Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni ska skiljas.
Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det. Den vanligaste orsaken till bodelning är att två personer som antingen är gifta eller har levt i ett samboförhållande separerar, och att den ena begär bodelning. Barbro, som har lika stora tillgångar som skulder, bidrar däremot inte med något till bodelningen. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till skilsmässan eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar lång tid i efterhand.
När det är dags att göra bodelning är det olika regler som gäller beroende på om ni varit gifta eller sambor. En bodelning mellan makar kan göras under pågående äktenskap eller när äktenskapet upphör på grund av skilsmässa eller dödsfall. Vid bodelningen delas era tillgångar lika efter avdrag för skulder. Ja, makarna ska förrätta bodelning när äktenskapet upplöses, annars finns den så kallade giftorätten kvar. Bodelning mellan gifta.
Giftorätt innebär att ni som makar har rätt till hälften av värdet på varandras egendom, såvida egendomen inte är enskild egendom. Gör ni ingen bodelning kan det således vålla problem för er i framtiden. Läs mer om bodelning vid skilsmässa. En bodelning under bestående äktenskap är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna. En bodelning företas när ett äktenskap upplöses och innebär att makarnas giftorättgods (gemensamma egendom) skall fördelas mellan makarna.
Vid bodelning med anledning av skilsmässa är det upp till parterna att komma överens om de vill att egendom som är enskild En makes egendom som inte är giftorättsgods. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör. När en make avlider så ska först en bodelning göras mellan makarna och huvudregeln är att makarnas giftorättsgods ska läggas samman och delas på hälften mellan den efterlevande och den avlidne (ÄktB kap 1§ och kap 1§).
Vad som klassa som giftorättsgods regleras i ÄktB kap. Sammanfattningsvis ska alltså en bodelning ske i nästan alla fall då ett äktenskap upplöses. Så länge ex-maken inte väntar för länge med att begära bodelning efter skilsmässan torde din fråga gå att besvara jakande.
Har du fler frågor är du välkommen att höra av dig! Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.
För det fall makarna vill att egendomen ska bli enskild behöver makarna upprätta ett äktenskapsförord. I det fall man levt tillsammans som registrerad partner gäller samma lagar som för gifta makar. Begrepp som make, maka, gifta etc. Om den avlidne i stället var sambo görs en bodelning om den efterlevande sambon begär det.
I en bodelning mellan sambor ingår endast egendom som förvärvats för gemensamt bruk, till exempel bostaden och bohaget. Om man är sambo är det bara bostad och bohag som har införskaffats för gemensamt bruk som ingår i bodelningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.