tisdag 10 april 2018

Jonas aspelin relationell pedagogik

Jonas aspelin relationell pedagogik

Begreppet relationell pedagogik går som röd tråd genom hans forskning, där begrepp som relationer, samspel och mellanmänskliga möten är centrala. Hans forskning handlar om relationell pedagogik och dess betydelse för barn och ungas utveckling, i forskningen använder han sig av en socialpedagogisk och pedagogisk teori. Jonas Aspelin en central företrädare för relationell pedagogik i Sverige. Början på Aspelins forskarkarriär kan ha startat med Banden mellan oss.


Skickas inom 5-vardagar. Han har skrivit en mängd böcker och artiklar inom området. Det fokuserar på det som sker i mötet mellan lärare och elev, mellan elev och elev.


Det är ett sätt att försöka förstå utbildning och vad det är att vara människa i ett utbildningssammanhang. Om relationell pedagogik grundas på tanken att människan växer, utvecklas och lär sig saker i relationer. Något som inte ska förväxlas med relationell pedagogik. Här har vi två exempel på teorier som kan hjälpa oss att förstå människan som relationsvarelse och utbildning som en relationell process.


Därtill är flera forskare och doktorander associerade till miljön. Miljöns övergripande syfte är att bedriva teoretisk och empirisk forskning om pedagogisk praktik och professionalism. Relationell specialpedagogik – i teori och praktik.


Någon självklar konsensus om vad relationell pedagogik är finns inte och är knappast heller önskvärd. Boken vänder sig framför allt till lärarstudenter och verksamma lärare, men även till studenter i ämnen som pedagogik , socialpsykologi och sociologi. Malmö högskolas lärarutbildning och Centrum för professionsstudier. Vissa av webbplatsens funktioner begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge).


Byt surfläge för att kunna lägga artiklar i varukorgen. Jag diskuterar i det här kapitlet vissa kännetecken för ansatsen och föreslår ett dubbelsidigt relationsbegrepp: På en första nivå är relationell pedagogik liktydigt med aktiviteter. Han delar in relationell pedagogik i fyra nivåer, pedagogiska möten, pedagogiska tillvägagångssätt, pedagogisk rörelse och pedagogisk teori. Jag kommer att fokusera på de första två nivåerna i detta inlägg. Aspelin poängterar att undervisning inte bara innebär att uppnå formella mål utan också att tillsammans med andra, vara och bli till som människa.


Det relationella perspektivet tar fasta på undervisningens mellanrum där elever och lärare möts. Han forskar bland annat kring den pedagogiska relationens betydelse för barns och ungas utveckling. Specifikt teoretiskt angreppssätt?


Jonas aspelin relationell pedagogik

Förutsätts vissa forskningsmetoder? Vad innebär relationell pedagogik för. Hans forskning har fokus på aspekter som det mellanmänskliga mötet, samspel, sociala band och känslors inverkan i undervisning och lärande utifrån socialpsykologiska och relationsfilosofiska perspektiv. Det är ett försök till relationell pedagogik där pedagogerna, genom att vara lyhörda för vad eleverna har att säga, försöker att hitta förståelse och en gemensam grund att utgå ifrån. Ett arbete där projektpedagogerna önskar att utmana och om de vill sig väl, förändra attityder i ett undersökande arbete tillsammans med eleverna.


Abrahams barn : vad skiljer och förenar judendom, kristendom och islam? Saltar al contenido principal. RELATIONELL PEDAGOGIK. Denna syn står i motsats till andra vanligt förkommande pedagogiker , till exempel en individualistisk pedagogik , en kollektivistisk pedagogik samt en pedagogik som blandar samman det.


JONAS ASPELIN – professor i pedagogik Malmö Högskola, undervisar på högskolan i Kristianstad. Lärandet sker i samspelet mellan lärare och elev, i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg