fredag 30 september 2016

Vad är meze

Meze , många smårätter som serveras ungefär som ett svenskt smörgåsbord eller tapas och som oftast förekommer som förrätt. Meze är vanlig plockmat i mellanöstern och länderna kring medelhavet. Här hittar du recept till en buffé med libanesiska, turkiska och grekiska läckerheter.


Meze kan i princip vara vad som helst. Meze skiljer sig också åt lite beroende på var det lagas.

Man tar vad man har tillgängligt. Mezen är oftast god och nyttig mat med mycket grönsaker, yoghurt, fetaost och olivolja men också kött och bakverk. Det finns hundratals rätter som passar till meze. Den låga bebyggelsen har ofta månghundraåriga anor och på restaurangerna i gränderna njuter lokalbefolkningen av meze och vattenpipa framåt kvällen. På nya Eyubi äter man meze där kamaxlarna förr byttes och takhöjden är så där enorm att riktigt stora idéer får plats.


Ghenwa bjöd på meze - flera libanesiska smårätter till förrätt. Tabbouleh, sambusik med fetaost, baba ghanouj, hommous och vinbladsdolmar. Meze är social mat som man äter tillsammans (men självklart går det förstås lika bra att äta någon av våra färdigförpackade Smartmeals till vardags framför en serie).

I Sverige är vi på Bosphorus bland de främsta experterna på meze , om vi får säga det själva. Meze är små spännande plockrätter som man äter och umgås kring i timmar. Laga många rätter och bjud dina vänner på en välsmakande fest - det här är en. Att sitta ner och umgås kring flera maträtter är den kultur vi vill erbjuda våra gäster att få prova på.


Libanesisk mat serveras ofta som små rätter, så kallade meze. Aubergine, bladpersilja, citron och mynta är några vanliga smaker i den libanesiska matkulturen. Några libanesiska rätter är salladen taboulé, små piroger med olika fyllningar, och hummus. Här har vi våra recept med smaker från Libanon.


En måltid med mat från mellanöstern börjar nästan alltid med meze , smårätter av olika slag. Det kan vara en rökig baba ganoush, det vill säga aubergineröra, citronfrisk tabouleh med färska örter, en brödsallad med citrusfrukter och ostfyllda bakverk. Beställ från våran avhämtnings meny på Libanon Meze och Bar. Takeaway mat när den är som godast. Albansk meze – vad är det?


Med andra or albanska smårätter. Bjud på libanesiska meze och ställ till med en orientalisk fest en mörk och varm augustikväll! Hoummus – kikärtspuré pers.

En klassisk röra som är ett måste på bordet med meza men också som tillbehör till varmrätter. Norrköping, Sverige på TripAdvisor. Meze Lounge, Drottninggatan Eskilstuna. Hos oss är köket hjärtat av restaurangen och inrymmer många viktiga aktörer. Maträtterna är inga hastverk utan tillagas med mycket omsorg, kärlek och glädje.


All mat tillagas i vår lilla mezefabrik i Slakthusområdet. Varje dag kör vi ut nygjord meze till våra deli-restauranger. Vi har full kontroll över varje ingrediens och väljer råvaror som är bra för dig. Kom förbi oss, vi berättar gärna mer om maten och vad den innehåller! Välkommen till vår delidisk Bosphorus Meze Store i Hötorgshallen.


Här hjälper vi dig att komponera ihop en målti cateringförslag, småplock till fredagsmyset eller smakprover. Kika förbi vår matdisk som har över unika maträtter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg