onsdag 21 september 2016

Hur är en person med borderline

Människor med denna störning är känslomässigt sårbara och beteenden där man med avsikt skadar sin kropp genom exempelvis att skära eller förgifta sig förekommer ofta, vilket även självmordsförsök gör. Vi vill skydda våra partners. Men detta är inte det bästa sättet att göra det.


Att leva med en person som har en borderline personlighetsstörning är väldigt svårt. Du bör vara medveten om hur du behandlar personen. Att åka en ny väg med bussen, eller att börja en ny praktik – situationer som hon inte är van vid – blir jobbiga.

Men hon försöker hela tiden våga mer och utmana sig själv. Som att fika på stan med kompisar fast första reaktionen är ”nej”. Många personer med borderline försöker ta livet av sig. Lovisa har inte gjort det.


Du är väldigt rädd för att bli bli lämna oavsett om det är en befogad eller obefogad rädsla gör du mycket för att slippa bli övergiven. Det är vanligt att personer med borderline är snabba med att knyta an till nya människor, men de kan också dra sig undan väldigt fort för att slippa bli dumpade. Exempel är om du lever med våld i en nära relation eller hot om våld. Eller om du har lånat ut ditt kontokort till en person som inte är att lita på ekonomiskt, som kanske har spel- eller shoppingberoende.


Eller om du låter dina barn vara själva med en person som kan vara verbalt, fysiskt eller sexuellt kränkande.

För att hjälpa någon med borderline personlighetsstörning måste vi ta hand om oss själva. Du är ute och cyklar en del, Borderline är inte en sjukdom, det är ett tillstånd. Diagnosen är ointressant, det intressanta är hur vi anhöriga möter våra kära, hur vi kan stötta dom deras kamp som ofta är svår!


Har du funderat på om det kanske, bara rent teoretiskt, är du som borde Give it up? Anhörig till någon med borderline ? Många som är anhörig till någon som har borderline känner ofta ett stort behov av stöd. Ofta lider många anhöriga av en stark oro för personen samtidigt som relationen till personen med borderline kan vara mycket påfrestande. Oftast görs utredningen och bedömningen vid en vanlig psykiatrisk öppenvårdsmottagning som sedan remitterar till rätt enhet. För människor omkring en person med IPS kan det vara ytterst provocerande att ena dagen vara upphöjd favorit och den andra uppfattas som en lägre stående varelse.


Borderline är en personlighetsstörning som kallas för emotionell instabil personlighetsstörning. Detta innebär att en person som har borderline har svårt att reglera sina känslor vilket kan ge snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund. De har ofta stormiga relationer som kan gå från beundran till extrem nedvärdering. Personer med denna diagnos har ofta en skräck för att bli övergivna. En person med borderline har ofta en självbild som är störd eller kraftigt förvriden.


Missbruk av olika slag förekommer också och kan yttra sig i form av droger, sex, mat och pengar. En del människor är av naturen med jämna i sina känsloreaktioner medan andra är mer ojämna känslomässigt. Du som lever med en person med borderline kan till slut känna dig utbränd och att du vistas i en torktumlare vilket även den drabbade kan uppleva.


Jag var på en föreläsning inom jobbet igår och ämnet var borderline med självskadebeteende. Och en del av mina arbetskamrater anser att vi hade boende med detta (jobbar på ett särskilt boende) men jag måste nog ha ett helt annat tänkande om borderline eftersom jag anser vi inte har någon boende med detta.

Utifrån en internationell forskning så så är det ca. Sverige som lider av Borderline , vilket innebär att det är ca. Det är 4- av personerna med borderline som dött pga. Sedan kan det vara jättesvårt att umgås med en person med Borderline , även som personal och då är man ju inte känslomässigt engaerad på samma sätt som man är med en vän, men jag tror för att orka så måste man inse att utskällningen just då inte var personligt menad och kunna ställa sig utanför det och inte ta åt sig, hur. Vilka bra egenskaper har en sån person , och vilka är dem dåliga egenskaperna?


Berätta öppet och gör det inte till nån psykologisk utvärdering eller enligt nån DSM IV mall, för det jag undrar över är personlig erfarenhet från vardagen. Testa dialektisk beteendeterapi. Självmord är gånger vanligare bland personer med borderline , än andra. Har man borderline är det väldigt viktigt att få hjälp. För det finns hjälp att få.


Börja med att gå till din husläkare, som hjälper dig vidare. Det uppskattas att procent av patienter med diagnosen borderline återhämtar sig. Jouanita Törnström är en av dem. Idag är hon psykiatrisjuksköterska och egenföretagare. Hon vill att andra personer med borderline ska veta att det finns hopp om en bättre tillvaro.


Jag heter Hans Bergström och ska försöka berätta hur det är att leva ett långt liv med en psykiatrisk diagnos. Läs mer på Borderline. I mitt fall med en personlighetsstörning som heter borderline.


När man har diagnosen borderline så skall man uppfylla ett tiotal kriterier för att kunna klassas som borderline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg