fredag 2 september 2016

Hsp person kärlek

Speciellt när det kommer till kärlek. Förhållanden mellan HSP och icke HSP. Find Person on DownloadSearch.


Eftersom högkänsliga personer utgör runt av befolkningen finns det gott om förhållanden mellan dessa och icke högkänsliga personer. Givetvis finns det många olika typer av individer.

Hösensitiva personer har ett särskilt finkänsligt nervsystem. De kallas också HSP efter engelskans Highly Sensitiv Person. Ungefär var femte har detta karaktärsdrag vilket kännetecknas av en stor känslighet och en benägenhet till större djup, långsamhet och ett behov av att dra sig tillbaka. HSP , eller högkänslighet, kan göra dig blyg och extra känslig för kritik. Men det innebär också att du är fantastiskt empatisk och inkännande.


Inspirerade av Huffington Post listar Hälsoliv sju företeelser som en HSP - person ALDRIG skulle få för sig att göra. Högkänsliga personer lider ofta känslomässigt.

De har en tendens att bli deprimerade, att känna sorg, att känna sig sårbara inför extern stimulans och andra personers beteenden. Det finns dock något som andra inte vet: högkänsliga personer upplever också känslor av kärlek och att vara älskade mycket intensivare än andra. Eftersom allting i livet blir förstärkt för en högkänslig person så kan kärleken innebära en riktig känslostorm. Alla känslor blir förhöjda vilket innebär att vi kan översköljas av en total eufori och stark kärlek till den vi håller kär, men det kan också övergå till känslor som rädsla och oro. Tillåter du din högkänsliga partner att vara den den är och uppskatta denne kommer du att få tillbaka en djup kärlek , kanske som du faktiskt aldrig tidigare upplevt.


Många HSP är ganska tysta i början, detta gäller dock inte den extroverta typen som är ca av alla högkänsliga personer. Begreppet ” HSP – The Highly Sensitive Person ” myntades av den amerikanska psykoterapeuten och forskaren Elaine N. Den vetenskapliga termen är ”SPS – Sensory Processing Sensitivity” vilket syftar på den mest grundläggande kvalitén hos högkänsliga personer – det djupa bearbetandet av intryck. HSP , det var verkligen en aha upplevelse att upptäcka att det var en läggning när jag gått genom livet och trott att det bara är jag som är så. Jag är introvert, man samtidigt en röd person (ur boken Omgiven av idioter), vilket innebär att jag tvärtemot en introvert emellanåt är väldigt drivande. Det handlar mer om beräkning än känsla, mer om fysiska saker.


Och jag blir inte lika påverkad som Nina. Medan jag blir väldigt berörd av små saker, säger Nina. Till exempel så fl ög det in en geting genom fönstret på mitt jobb.


En HSP person har ett djup som kan vara svårt för andra att förstå sig på och har ofta ett behov att dra sig undan sociala sammanhang för att hinna samla sig från alla intryck och hinna ikapp sig själv.

Det är lätt att en HSP personlighet får stämpeln av att vara annorlunda, tillbakadragen och kanske till och med blyg. Skickas inom 1‑vardagar. Köp boken Den högkänsliga människan och kärleken : låt kärleken bli din vän i en överväldigande. Jag tycker det ser ut som en HSP (Highly Sensitive Person ) har skrivit det.


HSP är ingen diagnos eller sjukdom, det är ett helt normalt tillstånd för var 5:. En person som är oumbärlig i detta sammanhang är den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron (se nedan). Hon håller den breda publiken underrättad om sina egna och andras forskningsresultat. Hur vårt personlighetsdrag påverkar oss, vilka fallgropar vi kan undvika och vilka styrkor vi ska förstärka. Och det ska vi så klart lära oss ännu mer om på kryssningen.


I en livepodd pratar vi om vårt mest efterfrågade ämne – HSP i kärlek och relationer. Då har du en specialbegåvning, du är extra sensitivt begåva en HSP. Alla är uttryck för speciellt känslobegåvade människor - extra känsliga personer som reagerar starkare än andra – både på stress och på stöd. Många av oss som är högsensitiva, även känt som förkortningen HSP (highly sensitive person ), vet inte om det.


Detta kan bidra till en känsla av att vara annorlunda och att det är något fel på en, en frustration som bottnar i att man inte förstår varför man har dessa upplevelser som kommer med att vara en högkänslig person. Kämpar du för att känna respekt för din mindre känsliga partner? Eller har du gett upp kärleken helt och hållet, eftersom du fruktar att du inte klarar av att bli sårad? Detta är den fjärde boken på svenska av psykoterapeuten och forskaren som myntat begreppet högkänslighet eller HSP - The Highly Sensitive Person.


Som vuxen vill dessa personer ofta, i ett väldigt tidigt skede i en relation, ha mer närhet än den andre är beredd att ge vilket kan skrämma iväg en potentiell partner. En person med detta anknytningsmönster kan också hoppa från en relation till en annan eftersom de inte känner sig ”hela” när de är ensamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg