onsdag 21 september 2016

Gå vidare efter skilsmässa

När man går igenom en kris efter att något oväntat har inträffat behöver man bearbeta det som har hänt för att förstå. Det kan uppstå ett behov av att gå igenom det som har hänt, om och om igen, antingen tyst för sig själv eller genom att prata med andra. Hur ska man gå vidare ? En person med ett nyligen brustet hjärta skulle förmodligen tänka att det inte finns något svar på den frågan.


Svaren finns, och hanterar du situationen rätt så ligger inte uttrycket att ”tiden läker alla sår”, långt bort.

Efter en skilsmässa är det viktigt att reflektera över händelsen. De behöver lösas upp (inte täckas över) för att du ska kunna lämna detta bakom dig och gå vidare. Om du täcker över det du känner, kanske genom att inte tillåta dig att känna utan låtsas att du mår bättre än du gör, då bär du det vidare tills nästa gång känslan återkommer i en liknande situation. Tankar som ‘’jag kommer aldrig hitta någon igen’’ eller ‘’mitt liv är en enda röra nu’’ kan leda till att ditt perspektiv begränsas och då är det svårt att ta sig vidare. Men inte mycket om hur man går vidare när skilsmässan är ett faktum.


En del tror därför att jag är en högerkristen kärnfamiljskramare som vill hindra folk från att skiljas och skuldbelägga dem som gjort det. Inget kan vara mer fel. Här är därför några tankar om hur man kan gå vidare efter en skilsmässa.

Men fastnar du trots att du har gjort allt du kan finns det sätt att ta sig vidare. Gör du aldrig det kommer det att ta ännu längre tid för dig att komma över din före detta. G: det finns massor med människor som känner som du. Att komma vidare efter en skilsmässa tar TID.


Ser att din är nära inpå. Och en annan sak: nej, du måste inte vara ensam. När du är redo att gå vidare , kommer du att göra så.


Det är jättemånga människor som bär på liknande berättelser som din. Varför är en skilsmässa så tung? Femina pratade med Eva Rusz, legitimerad psykolog som tipsar om hur du går vidare efter ett uppbrott. Du kan gå vidare efter en skilsmässa. Melissa, som var gift i år, säger: ”När jag skilde mig tänkte jag: ’Det var inte så här mitt liv skulle bli.


Men nu känner hon sig nöjd med livet trots omständigheterna. Men en skilsmässa kan göra ont och ta längre tid att läka än vi tror. Och då har vi fått en ny identitet.


Idagsidans artikelserie handlar om det – om hur det blev sen.

Först ut är Barbro Lennéer Axelson som i sin bok ”Förluster” undersökt vad skilsmässor gör med oss. Inledning: Skilsmässa – Så går du vidare. Det finns ingenting som vi har så många föreställningar om som kärleken!


De flesta av oss längtar efter att leva tillsammans med en partner. Men när vi väl har hittat personen vi älskar inser vi att det inte är så enkelt att leva tillsammans som vi i början hade trott. Vi kom inte överens helt enkelt, och han hade inga känslor kvar för mig, därför gick vi isär, berättar Christina. Tiden närmast efter skilsmässan var jobbig. Dottern var liten, Christina hade inget jobb och ekonomin var knackig.


Dessutom saknade Christina sin exman. Idag ser det annorlunda ut. Den andra partnern motsätter sig skilsmässa. Tingsrätten beslutar om när betänketiden börjar och slutar. Kom ihåg att den som vill att skilsmässan ska gå igenom måste begära så kallad fullföljd.


Denna måste komma in till tingsrätten efter att de sex månaderna har gått och senast inom ett år från det att betänketiden började. De första dagarna efter en separation är verkligen ett helvete. Detta är tidsperioden då det enda man kan göra är att börja gå vidare. Man kan inte sluta tänka på det dåliga, och ej heller på det bra.


Men sedan, efter att det har gått lite ti glömmer man den andra alltmer, utan att man ens tänker på det. Det är lättare att komma över ett uppbrott efter några månader tillsammans jämfört med om ni stått vid varandras sida i flera år. Det är viktigt att man lär sig vända bla även om det kan vara svårt att göra det. Om ett par i bekantskapskretsen bryter upp följer ofta andra snart efter.


Vissa forskare hävdar att risken ökar med uppemot procent om någon i ens omgivning separerar. Men Maria Farm menar att det inte är så enkelt. Flera faktorer påverkar vid en skilsmässa och oftast är det något man har tänkt på en längre tid.


Jag valde att stanna efter otroheten. Vet inte ännu vad som händer framåt i tiden då det är så nytt. Men då jag älskar honom så vill jag fortsätta och han visar att han vill gå vidare med mig.


Vi går i parterapi han går i enskild terapi. Vi pratar, han visar sin mobil , svarar på alla frågor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg