torsdag 8 september 2016

Förälder till missbrukare

Rehabilitering mot alkoholism vi har inga grupper Välkommen till soliga Spanien. Ta ditt första steg, ring oss så kan vi prata om saken. Som anhörig till en missbrukare kan man själv behöva stöd och hjälp.


Som barn till en missbrukare innebär det även större risk för problem senare i livet. I många kommuner finns det stödgrupper för barn som har en förälder med missbruksproblem.

Föräldern med missbruksproblem behöver förmedla till barnet att det får berätta hur det är och har varit, uttrycka känslor och ta till sig ny kunskap. Ett hinder för en förälder att låta barnet få stöd är ofta att hon eller han är orolig för vad barnet ska berätta. Missbruk gör att vår förmåga att vara förälder försämras. För många barn innebär ett missbruk i familjen att: Barnet får uppleva negativa personlighetsförändringar hos sin förälder när denna är påverkad.


Föräldrar till missbrukare är en utsatt grupp som behöver stö menar forskare inom området. Oron för barnet påverkar både den fysiska och psykiska hälsan och sjukskrivning är vanligt. Det riskerar även att utsättas för hot och brott.

Therese Eriksson, verksamhetschef på Maskrosbarn berättar om sin egen uppväxt om förälder som missbrukar. Att leva med en missbrukare till förälder Hej, är nyhär så vet inte riktigt hur det här går till. Men är här pgr av att min mammas alkoholmissbruk bryter ned mig. Det finns gott om forskning som beskriver livssituationen för barn med missbrukande föräldrar men få studier har gjorts om det motsatta, föräldrar till missbrukande barn. Det vill forskare i Malmö ändra på med studier som undersöker föräldrars utsatthet generellt och utsatthet för brott specifikt.


LVM – lagen om vård av missbrukare. Omhändertagandet ska syfta till att individen får vård på ett behandlingshem och tvångsvården får endast ske under en begränsad tid. Att ens barn börjar med droger är många föräldrars mardröm. De som hamnat där vittnar om en tillvaro fylld av oro, maktlöshet, skuld och skam.


Kan man som förälder rädda sitt barn ur ett beroende o. Att vara förälder till en missbrukare. Har du förlorat ett barn till drogerna,. I nian har andelen elever som dricker sig berusade minst en gång i månaden minskat från 1till 1procent bland pojkar och från 1till 1procent bland flickor. På gymnasiet är minskningen från 4till 3procent bland pojkar och från 3till 2procent bland flickor.


Det blir i genomsnitt två till tre barn i varje skolklass.

Trots att det finns kulturella skillnader mellan Sverige och andra delar av världen när det gäller attityder till alkoholrelaterade frågor, är det viktigt att se hur det internationella kunskapsläget är om barn till missbrukare. Till skillnad från alkohol och tobak väcker droger som cannabis obehagliga associationer hos många vuxna. Att cannabis är lättillgängligt skrämmer föräldrar.


Ungdomar uppfattar inte alltid testandet av hasch eller marijuana som så allvarligt. På den här sidan finns lite information och tips till dig som är förälder. Att ständigt stångas med frågan “vad ska jag göra”. Det innebär en vardag med maktlöshet. Ett liv som går förlorat, en kärleksrelation som tar slut.


Jag anklagar mig själv iblan kommer på mig själv med att inte göra någonting. Detta gäller även vid förälders allvarliga sjukdom eller död. Med stöd till barnen och föräldrarna kan mönstret mellan generationerna brytas. Studier visar att närmare åtta procent av barnen under uppväxten har en förälder med så allvarligt missbruk eller psykisk ohälsa att föräldern får sjukhusvård.


Barnen befinner sig helt utanför interventionen eller i periferin. Under familjesamtalen hjälper vi er som familj att prata om förälderns problem och hur det påverkar er alla. Vi använder en metod som kallas familjeintervention. Metoden har utvecklats för att hjälpa föräldrar att öppet kunna prata med barnet om förälderns beroende, missbruk eller psykiska sjukdom. Likväl om du har växt upp med missbrukande föräldrar, kanske är de alkoholiserade eller missbrukare men det är ändå de föräldrar du fick.


Vissa känner att de kan lämna, men vissa känner att de vill trots allt fortsätta ha kontakt med sin förälder. Vad kan vara till hjälp? Därför finns de här tipsen.


Till exempel så kan det vara så att ett barn till en deprimerad förälder ser att föräldern inte riktigt orkar med allt därhemma, och då går barnet in och försöker hjälpa till med det ena eller andra i hemmet, kanske ställer sig och diska eller dammsuger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg