torsdag 29 september 2016

Skilsmässa med barn betänketid

Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. När krävs betänketid ? Annat rörande betänketid vid skilsmässa som kan vara intresse.


Det har vid ett par tillfällen lags motioner om att systemet med betänketid ska avskaffas.

Anledningen till att man föreslagit att systemet med betänketid ska avskaffas är att de anser att systemet med betänketid riskerar att utsätta kvinnor och barn för ett onödigt lidande. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Denna ska tillsammans med personbevis för skilsmässa samt ev. Under betänketiden är ni fortfarande gifta med varandra.


Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig. Syftet är att undvika förhastade beslut som kan skada barnet. Ni behöver inte fortsätta att bo ihop under betänketiden.

För sambor med barn finns inga krav på betänketid före separationen. Anders och Jennifer har inga barn under år och är överens om att skiljas = Ingen betänketid. Johanna och Peter har ett barn som är år och ett barn som år. Tore och Jenny har ett barn som är år som bor hemma = Ingen betänketid.


Lisa har ett barn som är år som bor med henne. Eftersom ni inte har något barn under år som bor hos er och du inte har begärt betänketid finns det bara ett alternativ kvar. Det är att din man inte vill skiljas utan har motsatt sig skilsmässan.


Då ska skilsmässan alltid föregås av betänketid. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. I vissa fall krävs betänketid i sex till tolv månader innan ni blir juridiskt och formellt skilda, till exempel om ni har barn under år.


Tingsrätten kan också besluta om frågor som hänger ihop med skilsmässa , till exempel frågor om vårdnad om barn. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år. I vissa fall kan domstolen inte bevilja en skilsmässa direkt när ansökan kommer in till domstolen. I dessa fall måste skilsmässan föregås av en betänketid.


Syftet med reglerna om betänketid är att förhindra förhastade skilsmässor.

Vad innebär betänketid i samband med en skilsmässa ? Skilsmässa och betänketid är ett ämne som ofta vållar huvudbry. Kan jag skilja mig direkt eller måste det först vara en betänketid ? Hur lång är betänketiden ? Vad händer om jag ångrar mig under betänketiden ? Därefter beviljar tingsrätten ansökan under förutsättning att ingen av er har begärt betänketid. Om ni har hemmavarande barn under år krävs betänketid , oavsett om det är era gemensamma barn eller ena partens barn från ett tidigare förhållande. Om man varit separerade i två år eller mer och kan intyga det med särlevnadsintyg kan man dock slippa betänketiden. Om ni har levt isär de senaste två åren har ni rätt till skilsmässa utan betänketid.


Det finns en spärr mot förhastade skilsmässor genom regeln om betänketid. Finns det barn under år i familjen löper betänketid innan makarna kan få en dom på äktenskapsskillnad. Om den ena maken inte vill skiljas löper också betänketid. Det förekommer också att båda makarna bestämmer att de vill ha betänketid.


Om ingen av er bor med eget barn under år och båda två är eniga om att skiljas, så kan dom på äktenskapsskillnad meddelas utan betänketid. Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg