torsdag 15 september 2016

Äktenskapsförord vid dödsfall

Vi gör juridiken tillgänglig. Hos oss skriver du enkelt avtal online till fast pris. Skräddarsytt och juridiskt korrekt. Testa vår tjänst online! Skriv testamente enkelt online!


Äktenskapsförord vid dödsfall

Svar på de vanligaste frågorna. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. När bodelning gjorts har gifträttsgodset delats upp mellan makarna och äktenskapet är upplöst. Vid ett eventuellt dödsfall skulle din del av bodelningen läggas till din övriga egendom (den enskilda egendomen) och då utgöra din kvarlåtenskap som ska fördelas genom arv.


Vad gäller när en make avlider? VI förklarar vad som gäller när en av makarna i ett äktenskaps avlider och makarna har skrivit ett äktenskapsförord. Genom ett par enkla exempel får du snabbt en god överblick över de praktiska följderna av ett äktenskapsförord i samband med att en av makarna avlider. Det finns många missförstånd om vilken betydelse det har i samband med skilsmässa och dödsfall. Här försöker vi reda ut begreppen kring enskild egendom och arv vid ett dödsfall.


Det finns olika sätt att göra så att viss egendom blir enskild egendom. Det som ska delas kallas giftorättsgods och det som inte ska delas och därmed inte ingå i bodelningen kallas för enskild egendom. En bodelning kan göras vid antingen en separation eller vid ett dödsfall. Ert äktenskapsförord gäller alltså både för skilsmässa och dödsfall , i svensk rätt går det inte göra någon skillnad på dessa situationer genom äktenskapsförord.


Om du eller din make dör ska en bodelning först och främst göras. Sanningen är att ett äktenskapsförord kan vara det mest omtänksamma du och din älskling kan ge varandra. När man gifter sig vill man helst inte tänka tanken att äktenskapet en gång ska upphöra. Trots det händer det alla förr eller senare, antingen vid skilsmässa eller vid dödsfall.


Har ni särkullbarn är det givetvis viktigt att ni skriver ett inbördes testamente mellan makar för att skydda varandra vid dödsfall. Detta eftersom särkullbarn alltid har rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång. Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Skillnaden mellan dessa slag är att giftorättsgods ingår i bodelningen mellan makarna när ett äktenskap upplöses, exempelvis vid ett dödsfall (kap 1§ Äktenskapsbalken, förkortad ÄktB, sehär).


Det är här äktenskapsförordet kommer in i bilden. Jag har i min praktiska verksamhet många gånger stött på missförstånd gällande innebörden av enskild egendom i äktenskapet och vilken betydelse det får vid bodelning i samband med arv och äktenskapsskillnad. Egendomen blir enskild antingen genom äktenskapsförord , genom föreskrift i gåvobrev eller testamente.


Och allt annat man bör tänka på vid dödsfall , pension och sånt? När vi får barn sedan så kommer nog våra tillgångar testamenteras till barnen. Hoppas jag gör mig förstådd.


Om man vill göra egendomen helt eller delvis till enskild gör man det genom ett äktenskapsförord. Det är ett avtal mellan makar där man bestämmer om viss del eller all egendom som man äger eller kommer att äga skall vara vars och en enskilda. Om du har mist en närstående, till exempel maka, make, partner eller den andra föräldern till ditt barn, behöver du ofta ha kontakt med oss på Skatteverket i någon form. Vissa aktiviteter behöver du göra samma år som dödsfallet inträffar.


Äktenskapsförord vid dödsfall

Andra aktiviteter ska göras året eller åren därpå. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. När ett dödsfall sker tillkallas en läkare för att konstatera att personen är avliden.


Läkaren utfärdar två intyg: ett dödsbevis som omedelbart skickas till Skatteverket och ett dödsorsaksintyg som inom fyra veckor skickas till Socialstyrelsen. Regler om äktenskapsförord finns i äktenskapsbalken. Enskild egendom är egendom som enbart anses tillhöra den som äger egendomen och enskild egendom fördelas därför inte lika mellan makar vid skilsmässa eller dödsfall. Det som menas med att äktenskapsförordet inte gäller vid dödsfall är att det, eftersom det inte finns någon arvsskatt, inte fyller någon funktion, utan ni ärver varandra precis som om ni inte hade haft något äktenskapsförord.


Ibland kan det finnas äktenskapsförord och testamente som säger att vissa saker ska gå till en särskild person eller organisation. Sambor ärver inte varandra om det inte finns ett testamente. Genom ett äktenskapsförord kan den egendom som normalt sett skulle utgöra giftorättsgods bli enskild egendom. Följden blir att den egendom som tas upp i äktenskapsförordet inte fördelas vid eventuell skildmässa eller dödsfall.


Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg