fredag 2 september 2016

Älvsborgs lösen 1613

Enligt freden i Knäred var lösensumman miljon riksdaler silvermynt. Denna summa speglar inte enbart värdet av fästningen utan får också ses som ett allmänt krigsskadestånd. Andreas Jansson kommentarer. Göteborgstrakten och flera härader inåt.


Det kom i realiteten att ta åtta år att skrapa ihop den stora summan från Sveriges befolkning.

Målet var att samla in medel för återlösningen av Älvsborgs fästning efter Kalmarkriget. Detta skedde redan under krigets inledningsskede och efter bara två veckors belägring. Visst, det går säkert relativt lätt att räkna om den miljon riksdaler som Sverige fick erlägga, men summan baserades enligt fredstraktaten på värdet av tio tunnor gul om jag förstått det rätt alltså på det dåtida guldvärdet. The migration regime is also studied through sources such as legislation and legal records. Migrationen studeras i första hand genom Älvsborgs lösens rannsakningslängder, en unik förteckning över människors rörelse från en tid långt före kyrkböcker och befolkningsstatistik.


Skickas inom 2-vardagar. Martin Andersson på Bokus.

I och med att du använder Anbytarforum accepterar du användandet av cookies. För att lösa ut fästningen skulle svenskarna betala till Danmark inte mindre än miljon daler silvermynt. Det var en stor summa pengar, och för att finansiera Älvsborgs lösen bestämdes om en extra beskattning av Svea rikes folk.


Sverige skall betala en miljon riksdaler silvermynt för att få tillbaka Älvsborgs fästning ( Älvsborgs lösen ) Om lösensumman inte är betald inom sex år skall Danmark-Norge behålla Älvsborg tillsammans med sju underlydande härader. Hårdast var bestämmelsen att Danmark behöll Älvsborgs fästning och sju härader i Västergötland som pant för ett krigsskadestånd på miljon riksdaler, den så kallade Älvsborgs lösen. I samband med Älvsborgs lösen så upptogs det listor över bönder som skulle lämna in lite grann av sina jordbruks- och boskapsinnehav.


Alla dessa listor eller längder som det kallades då var baserat på varje socken. Ordförande: Göran Malmstedt. Det står namn i Bergsgärde. Kriget blev en dyr historia för svenskarna som fick betala miljon riksdaler i lösen till danskarna ( Älvsborgs lösen ). Riksarkivet bevarar vårt gemensamma minne. Vi värnar rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar till kunskap om vår framtid.


I dessa räkenskaper ingår mantalslängder, rest- och avkortningslängder som bidrar till kunskapen om Sveriges befolkning vid denna tid. Skatten skulle utgöra procent av undersåtarnas uppskattade lösöre i metaller och boskap. Här finns fotografier och dokument i digital form, men även sökregister till arkivets handlingar. I register och databaser kan du hitta en sökingång in i.

Men för Bornholms del skulle danska kronan betala en lösen omfattande skånska huvudgårdar och värderad till 425. Han är ogift med piga. Skattemyndigheten har antecknat, att han är koarm - äger en enda ko - och utfattig.


Hans bror Jon Olsson har skrivit in sig som knekt, för att överleva. Vallarna omfattar ett markområde på x meter, vallgraven är 2-meter bred. Man kan emellertid förutsätta att ett primitivt smide pågick i enkla bondehamrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg