torsdag 25 april 2019

Vad är ensamhet

Då blir ensamheten en påminnelse om sorgen eller konflikten och om den samvaro man en gång hade, men som man förlorat. Berätta om din ensamhet och hur du upplever den – chansen är stor att du upptäcker att du inte alls är ensam, utan att flera har det som du. Bjud in dig själv till vänner.


Hej, det är jag som är Charlotta! I den här artikeln går vi igenom vad ensamhet är , orsakerna till ensamhet och hur man kan hantera det.

Jag tror att vi bara är i början av att förstå hur ensamhet påverkar oss. Vad är egentligen ensamhet ? Ensamhet blir ett problem när man är ensam utan att ha valt det själv. Man kanske känner att man saknar relationer som man egentligen vill ha, och någon att dela tankar och funderingar med.


Man kan också känna sig ensam fast man är omgiven av människor, men där man känner att man inte passar in eller att ingen förstår en. Du kan känna dig ensam fast du är omgiven av människor. Ensamhet är svårt att definiera, det är en subjektiv upplevelse.


Andra känner sig inte ensamma, trots att de objektivt sett är det.

Den värsta känslan är när du inte valt ensamheten. Ungefär av befolkningen är singlar. Världens ensammaste land. Vårt första syfte är att undersöka hur utbredd ensamheten är i Sverige, både inom befolkningen i stort och inom olika grupper. Vad man kan göra åt sin situation beror förstås på vad ens upplevelser bottnar i. Om du inte har en klar bild över vad din ensamhet handlar om kan du behöva fundera igenom det, ensam eller tillsammans med någon.


Att bryta ensamheten kan ta tid. Ensamhushållen blir allt fler och deras andel av alla hushåll är nu uppe i procent. I Stockholm är andelen procent. Ja, vad är ensamhet egentligen? Att förstå vad det är som triggar de negativa känslorna, hur man kan hantera dem och hur man kan göra för att få till en förändring är svårt att göra på egen hand.


Man kan också behöva hjälp för att ta itu med svårigheter man hamnat i som är kopplade till ensamheten , till exempel en depression. Och vad är det vi egentligen pratar om, när vi pratar om ensamhet ? En vanligare ensamhet är kanske den som yttrar sig i brist på mänskliga relationer och brist på sammanhang. Det kan bli långa ensamma kvällar, då paniken kan ligga nära till hands.


Janne (intervjuad nedan) berättar om den sortens ensamhet. Efter en kort paus är det dags för en ny runda i ringen.

Andra är ensamma i ett förhållande. Många människor är ensamma. Kan man ha vänner och ändå vara ensam? En del säger att det inte är möjligt.


Det beror kanske på hurdana vännerna är. Klasskompisar är inte automatiskt vänner. Men visst är det möjligt. Uppfattningen är fortfarande att ensamhet är en tråkig känsla men att det är på ett psykologiskt plan. Strang påminner om att all ensamhet inte är negativ.


Den självvalda ensamheten , eller avskildheten, är något positivt. Utan tvekan är det heden och min ensamhet som framkallar dem. Volontärerna från Röda korset hjälper till med stöd i livets slutskede och vid ensamhet och ångest. Mest ensam är kvällar och helger.


Det ger ju många att träffa. Min sanning är att allt ska låta så bra utåt. Jag tycker man ska vara stolt om man tvättat en kväll och läst en bok. Eller vad man nu gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg