torsdag 11 april 2019

Hur många lider av psykisk ohälsa

Hur många lider av psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är vanligt. I Sverige är psykisk ohälsa av olika slag det vanligaste hälsoproblemet. Lika många är drabbade av det som smärta av i rörelseorganen, det vill säga rygg, nacke och skelett.


Studier visar att cirka procent av svenska kvinnor och procent av männen har psykiatriska besvär som till exempel oro eller. Mer än dubbelt så många barn lider av psykisk ohälsa i dag som för tio år sedan. Bakom stegringen ligger framför allt ångest och depressioner.


Man kanske har högre krav på sig i dag, säger Peter Salmi på Socialstyrelsen. Många äldre över år lider av psykisk ohälsa. Av alla Sveriges län hör Halland till de tre där flest är drabbade. Enligt en rapport från. Men många lärare upplever att de saknar kompetens att hitta och hantera psykisk ohälsa.


Hur många lider av psykisk ohälsa

Det var ungefär dubbelt så vanligt med utbildning i hur man hanterar elever i kris för ett par decennier sedan än vad det är idag, enligt våra studier, menar Britta Alin Åkerman. Nya siffror från Försäkringskassan visar att psykisk sjukdom ökar för tredje året i rad. Den vanligaste diagnosen av alla sjukdomsfall i Sverige är nu därför akut stressreaktion, som ökat med procent de senaste två åren.


Trots att många mår bra är psykisk ohälsa , av olika gra vanligt. Värst drabbade är kvinnor och unga där det dessutom skett en ökning. Primärvården missar oftast dessa problem då människor oftast söker för någonting annat.


En tredjedel av alla primärvårdens patienter har psykiatriska besvär som skulle behövas tas hand om. Socialstyrelsen rapporterade nyligen att psykisk ohälsa hos barn i åldrarna till år har ökat med över 1procent på 10. Hur vanligt är det i Sverige att äldre tar sitt liv?


Trenden är likadan i många andra länder runtom i världen. Många lider av långvarig psykisk sjukdom Socialstyrelsen konstaterar även att den psykiska ohälsan tenderar att bli långvarig. En viktig del av vårt material finns samlat i kunskapsstöd för olika områden inom psykisk ohälsa , till exempel adh könsdysfori och ätstörningar.


Kunskapsstödens rapporter och vägledningar hittar du genom att använda sökfunktionen på vår sida för publikationer. Många barn växer upp i en familj där det förekommer våld eller där en förälder missbrukar, har psykisk ohälsa , lider av en allvarlig sjukdom eller plötsligt avlider. Ofta förekommer flera av svårigheterna samtidigt, hos den ena eller båda föräldrarna.


Varför är psykisk ohälsa fortfarande tabubelagt? I tisdags förra veckan, den oktober, hölls World Mental Health Day världen över. Inom arbetslivet används begreppet arbetsrelaterad psykisk ohälsa. Där ingår depression, ångest, utmattningssyndrom och andra typer av stressrelaterade besvär. Med rätt kunskap och insatser kan psykisk ohälsa i arbetslivet förebyggas.


Här finns verktyg som stöd i det arbetet. Jag är nyfiken på hur många i detta forum som lider av psykisk ohälsa i någon form. Det kan vara allt från stress till bordeline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg