måndag 1 april 2019

Narcissistisk dotter

Narcissistisk dotter

En av konsekvenserna av att ha en narcissistisk mamma är att barnen får svårt att hitta någonting de gillar med sig själva. Hur läker man såren från en narcissistisk moder? Många döttrar till narcissistiska mödrar upplever verkliga trauman. Det är ett sår de har fått genom att växa upp med en oklar identitet och en mängd begravda, intensiva, förnekade känslor. De måste konfrontera sina skamkänslor.


Narcissistisk dotter

Vissa föräldrar blir besatta av sina barns självkänsla till den grad att de går till överdrift, vilket resulterar i narcissistiska barn. Det handlar om sånt som sker i det fördolda, bakom fasaden. Den narcissistiska föräldern tränar sitt barn till att endast finnas till för att vara en. Jag vet inte säkert, svarar hon.


Det fi nns vissa narcissistiska mam-mor som drivs mycket av avund-sjuka vilket verkar kunna drabba döttrar hårdare, till exempel kan de tävla med dottern om utseendet. Du oroar dig för din dotters psykiska hälsa, hur hon mår, och för hur hon fungerar som mamma, och vad det innebär för ditt barnbarns trygghet och uppväxt. Låt oss börja resonera om den första frågan du ställer, om hur din dotter mår, och vad du kanske kan göra för att hjälpa henne. Narcissistisk personlighetsstörning kännetecknas av personens extrema känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning, sitt stora behov av att befinna sig i centrum och brist på empati. Denna patologiska narcissism skiljer sig från den naturliga narcissismen vi alla bär på, känslan av att vilja vara omtyckt.


Högkänsliga personer har välutvecklad empati och stor förmåga till medkänsla. De kan verkligen bekymra sig om andras välbefinnande, sätta sig in i och bry sig om andra människors problem. Eftersom en narcissistisk person ofta är extremt manipulerande så kan man som anhörig känna sig styrd och hjälplös och det kan vara v äldigt svårt att ta sig ut ur personens grepp då man väl är fast. I min MBT grupp har alla utom en person vuxit upp med föräldrar som har grav narcissism, vilket snarare pekar på att man får IPS pga en narcissistisk uppväxt.


Då blir det ganska konstigt och förvirrande när dessa två diagnoser beskrivs på samma sätt. Jag kan förstå i sak vad du vill med ditt inlägg. En förälder med narcissistisk personlighetsstörning är självupptagen och använder andra människor för att bekräfta sig själv. Narcissister har en grandios utsida som döljer ett inre självförakt.


Narcissistiska föräldrar kan skuldbelasta och kritisera sina barn vilket gör att barnen får en förvrängd bild av sig själva. Termen narcissism används också mer allmänt om en självbespeglande livsstil med egoism och förakt för andra, hänsynslöshet och ytlighet. Källa: Nationalencyklopedin. Ett vanligt problem om du har en narcissistisk mamma är att hon är bra på att ge dig skuldkänslor.


Tyvärr använder hon skuldkänslor som ett vapen för att förhindra att du börjar sätta gränser eller ställa krav. Om du har en narcissistisk mamma är det vanligt att du anpassar dig efter hennes och ofta även efter andras behov. Hur medveten är en person med narcissistisk problematik?


Jag har under två års tid försökt tala min mamma tillrätta efter en konfrontation som blev en väldigt djup konflikt. Louise, om min dotter ändå var som du! Hon har ställt sig på sin pappas sida efter vår skilsmässa och jag är nu helt ensam, förljugen av mitt narcissistiska ex inför min dotter , och hon tror på det han säger.


Min dotter sa upp kontakten med MIG och jag har mejlat henne några gånger för att få veta varför, men hon svarar mig aldrig. Det material om narcissistisk personlighetsstörning som publiceras för lekmän är inte särskilt informativ, även om de flesta har haft att göra med en narcissist vid ett eller annat tillfälle. Om du vuxit upp med en narcissistisk förälder har du fått lära dig att narcissisten alltid har rätt och att du alltid har fel.


Om inte pappan har kontroll över den narcissistiska mamman och håller ihop familjen, är det vanligt att vuxna syskon i familjer med en narcissistisk mamma har stormiga och konfliktfyllda relationer till varandra. En narcissistisk mamma är som en tornado: var hon än landar slits familjer isär och skada uppstår. Ofta handlar det här om att att du pendlar mellan hopp och förtvivlan om du har en narcissistisk mamma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg