torsdag 18 april 2019

Ryska flottan östersjön

Syftet ska vara att öva på räddningsuppdrag och skydda fraktfartyg på havet. Det beror på att den ryska flottan har rätt få nya fartyg som är lämpade för sjöstri säger Fredrik Westerlund på FOI. Robotsystemet Kalibr finns även på en uppgraderad version av de ryska Kilo-ubåtarna. Det finns minst en rysk Kilo-ubåt i Östersjön.


Ryska flottan kommer troligen att provskjuta flottans nya luftvärnsrobot Pantsir. På fredag anländer kinesiska krigsfartyg till Östersjön för militära övningar och sker tillsammans med den ryska flottan.

Det är fortfarande oklart var i Östersjön övningarna kommer att hållas. Den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad kan vara fartygens destination, men det har ännu inte kommit några officiella kommentarer från den ryska flottan. Politiskt är det uppseendeväckande och en väldigt stark markering. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Blekinge ska planet ha lyft för att inspektera en rysk militärövning i Östersjön. På torsdagen den augusti började också en omfattande rysk militärövning i och över Östersjön.


Barents Observer rapporterar att större delen av ryska Norra flottans ytstridsfartyg kommer ha gått in i Östersjön innan den 30:e juli för att delta i den årliga flottparaden. Antalet ryska ytstridsfartyg kommer då uppgå till runt fartyg i Östersjön , om det inte också tillförs fartyg från övriga flottor. Med det här missilsystemet i Östersjön kommer Försvarsmakten att tvingas öka bevakningen så att man hela tiden har koll på ryska flottan och vad de har för sig.


Man kommer att hålla koll på dem med radar, ubåtar, flyg och elektronisk signalspaning.

Ryska plan som flyger lågt över amerikanska fartyg i Östersjön har skapat irritation. Den ryska flottan med huvudstation i Sevastopol dominerade Svarta havet. Nu har USA:s militär släppt bilder som visar den aggressiva överflygningen.


Enligt den amerikanska Nato-styrkan flög de ryska planen i en simulerad attackformation. Gränsdragningen hade länge varit otydlig och omtvistad. Flottan spelade här en betydelsefull roll som transportör av soldater till krigsområdet, men även under anfallet mot den ryska fästningen Nöteborg längs floden Neva.


Vid Kronstadt utanför Sankt Petersburg byggdes tidigt en marinbas. I och med detta så har den ryska baltiska flottan aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Så jag kan tänka mig att man försöker få full kontroll över Östersjön och viktiga hamnar för vidare expansion i ett eventuellt krigsutbrott.


Vi vet att ubåten kommer från Kaliningrad och har följe med ett annat ryskt fartyg, säger Mattias Weidenmark, vakthavande befäl vid Marinens taktiska stab. Troligen har den ryska ubåten varit på varv i Kaliningrad. Det pågår inga ryska övningar i Skånes närområde just nu. Svensk flygtrafik varnas för en rysk robotövning nästa vecka övat så här långt västerut på Östersjön.


NYHETER I dag inleder den ryska flottan en övning på Östersjön. Det bidrar inte till avspänning, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) om att två ryska korvetter med långdistansrobotar är på väg in i Östersjön. Inom flottan finns förutom fartygsförband också marinflyg, marininfanteri, kustartilleri och basförband. I dag inleder den ryska flottan en övning på Östersjön. Inget konstigt i det, men att man är så förtegen om varför den ordnas och varför så nära den svenska gränsen väcker frågor.


Ett intressant ämne i nutid är ryska intressen i östersjön och framtida planer.

Sveriges territorium i fara eller är det bra att ryssland bygger gasledningar och en möjlighet till samarbete? Ryssland har idag fem olika flottstyrkor. Hur kommer Ryska intressen påverka Sverige i östersjön ? Den ryska Norra flottan , baserad på Murmansk, övar just nu på att skära av Norge från omvärlden.


Svarta Havsflottan genomför övningen i Norska havet, dvs Nordatlanten mellan Norge och Islan rapporterar Barents Observer och även det ryska försvarsministeriet i. Flyg leds om när ryska marinen övar i Östersjön OVANLIG HÄNDELSE En rysk övning i Östersjön kommer under nästa vecka att påverka flygtrafiken över området. Om vi pratar isolerat anfall mot Gotland så skulle ju NATO kunna blockera Östersjön för rysk export. En mycket stor del av den ryska exporten går ut där igenom, och frågan är väl hur länge den ryska ekonomin tål det.


Men det är ju då i läget då det är isolerat rysk anfall mot Gotland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg