onsdag 24 april 2019

Hur löser man en konflikt

Kan man identifiera dessa kan man kanske hitta andra vägar att tillgodose dem. Steg – Bedöm För att veta hur du ska kunna hjälpa medarbetarna att lösa konflikten måste du först bedöma dess art och grad. Du kan bedöma hur allvarlig konflikten är utifrån vilka konsekvenser den får för personer och verksamhet. Hur löser jag som ledare konflikter mellan kollegor?


Det finns inget tvivel om att det i alla gruppkonstellationer, förr eller senare, kan uppstå konflikter.

Som chef eller ledare är medlande i konflikter en utmaning som kan jämföras med att gå på lina. Lägg fokus på känslor och inte innehåll när du börja lösa en konflikt. Lyssna ordentligt på den andra personens känslor och läs mellan raderna.


Detta kommer att hjälpa dig att lättare kunna bedöma hur ni ska nå en positiv lösning. Det kan vara så att din sambo inte alls tycker att din kritik är konstruktiv. Ofta går människor i försvar när de utsätts för kritik – oavsett om kritiken är konstruktiv.


Om man i en irriterad situation påpekar för sin partner vad han gör fel och hur han skulle kunna göra istället resulterar detta som regel i en motattack.

Hamnar du ofta mitt i konflikter som inte involverar dig? Eller känner du dig kanske blockerad och osäker på hur du ska hitta en lösning när du är i en konflikt ? Detta händer oss alla, och om det finns något som är konstant i livet så är det förändring, och detta genererar alltid någon typ av konflikt. Du ska inte ”vinna” en konflikt på jobbet. Att vinna en konflikt innebär bara att du uppnår det resultat du vill, oavsett vad den andra parten vill och tycker. Eftersom de underliggande problemen därmed inte lösts kommer de att dyka upp igen förr eller senare.


Därför är det mycket bättre att sikta på att lösa konflikten. Att vara en bra förälder är svårt. Man ska vara närvarande och stöttande, lyhörd och tydlig, uppmuntrande utan att pressa för mycket. De flesta har en idé om hur de vill vara som föräldrar, men att leva som man lär funkar i regel bra tills konflikten är ett faktum. Det är vanligt att en konflikt startar med en sakkonflikt och sen börjar de inblandade reta sig på varandras beteende.


Kanske är det någon som avbryter hela tiden eller någon som är väldigt kritisk till andras synpunkter? Samma sak gäller här som med sakkonflikterna: kommunikation är lösningen. En viktig del av ett aktivt ledarskap är att hantera konflikter.


Thomas Lundqvist delar med sig av åtta konstruktiva metoder för att förebygga och lösa konflikter på arbetet.

Arbetstidsstudier visar att ledare lägger upp till av sin arbetstid på att lösa konflikter. Det motsvarar den tid du är på semester varje år. Medling är en metod för att lösa konflikter med hjälp av en utomstående neutral och opartisk tredje part. Medlaren hjälper parterna att själva finna en ömsesidigt acceptabel lösning och att bearbeta deras relation så att de kan lägga konflikten bakom sig.


Alla hamnar vi väl någon gång i små (eller stora) bråk med vår partner. Men låt det inte bli en vana, återkommande bråk kan man göra något åt. En konflikt kan uppstå på en halv sekund – det kan räcka med en liten sarkasm eller ett tonfall. Det tar betydligt längre tid att lösa problemen.


Psykolog Jan Atle Andersen har lång erfarenhet av konfliktbehandling på arbetsplatser. Att lösa en konflikt beror på hur länge du tjurar. Det är alltid viktigt att veta hur man löser konflikter , men det är speciellt viktigt när man har eller ska skaffa familj. Om man inte vet hur man löser konflikter på ett bra sätt kan det ha en allvarlig påverkan på barnen. Såg Jonas Gardell i går kväll på tv och en sak jag håller med honom om och det är det här med att säga till personen i fråga om något inte känns bra, att våga se den andra i ögonen och att våga ta en diskussion.


Rättighetsbaserade konflikter har fördelen att de kan gå relativt fort att lösa och att de upplevs som rättvisa. Tänk vad smidigt det hade varit om man alltid visste och var överrens om vem som skulle göra vad hemma. En president i USA behöver adressera konflikten och bidra till att lösa upp en närmast olösbar konflikt. En central fråga är därför hur man bäst bryter ett dödläge. Trump är inte mycket för att vänta.


Samtal och diplomati är hittills inte hans främsta kännetecken. Han agerar och gör det snabbt. Somliga tolkar flytten av.


I boken åskådliggör han konsulternas strategier genom tio utförliga fallbeskrivningar av svåra konflikter och hur man löste dem. Några utspelar sig på arbetsplatser inom kommuner och landsting: en sjukhusenhet, ett boende för personer med kronisk psykiatrisk problematik, en socialförvaltningsenhet och en vårdcentral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg