fredag 26 april 2019

Hur ser första mensen ut

Från humörssvängningar till alla hygienartiklar som finns att välja bland. Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse. Lär dig mer om leva med mens här! Tips och råd kring intimhygien.


Hitta all information här! Sök bland foton, listor och bilder från din skoltid! Du kanske också funderar över hur du ska vänja dig vid det här. Men det är lättare än du tror! Snart kommer du knappt märka att det händer och mensen kommer inte hindra dig från att leva som vanligt När kommer den första mensen ? Det finns ingen rätt ålder för att få den första mensen.


Att skjuta upp mensen på detta sätt är ofarligt. Kontakta en barnmorska, gynekolog eller läkare på vårdcentralen för mer information. Det går också att ta tabletter med gulkroppshormon för att skjuta på mensen. Prata med en barnmorska, gynekolog eller läkare om hur du ska göra. De kan skriva ut tabletter som du kan använda.


Har du fått eller ska du få din första mens och undrar något av detta? Vad händer med kroppen? Vi ger dig superviktiga svar i dagens video, som du måste veta innan du får första mensen —för kom ihåg: mens är inte äckligt! Fick ett önskemål om att skriva om hur det känns och är då mensen nästa kommer. Alltså den första dvs.


Jag själv fick den då jag var år, hade haft flytningar väldigt länge, två år om jag inte mins helt fel. Mina bröst var inte så utvecklade men visst fanns dom där. Här svarar UMO:s barnmorska Therese Zetterqvist Eriksson på några av de vanligaste. Kan en tampong försvinna?


Hur ser första mensen ut

I snitt är en mens-cykel, det vill säga antal dagar mellan mensens första dag och nästa mens första dag, ungefär dagar, alltså ungefär en månad. Mensen brukar hålla i sig mellan dagar upp till cirka en vecka, i snitt dagar. I dagens video pratar och visar jag er hur jag bete mig när min mens är på G. Jag hoppas att jag inte är ensam om det här.


Glöm inte att tumma upp om ni tyckte att videon var bra och premnuerna gärna om ni vill se mig i fortsättningen. Det där med första mensen är alltid ett bekymmer. Bästa är ju prata om det långt innan det är dags eller när det börjar närma sig vanlig ålder där den brukar komma. Det är ju så väldigt olika.


Själv fick jag min egen i års åldern sen finns det dom unga tjejer som får den som åringar också. Men återigen, alla är olika. Hur länge varar mensen ? Mensen är en del av din menscykel, som börjar på första blödningsdagen och slutar dagen innan din nästa mens börjar. Menscykeln är perioden från mensens första dag till första dagen i nästa mens. En menscykel börjar med att man får mens och blödningarna brukar pågå i tre till sex dagar.


I genomsnitt varar menscykeln dagar, men det är olika från person till person. Det vore roligt om DU som läser detta kan dela med dig av din första mensen historia (om du har fått mens). Som alltid är ni helt anonyma.


Sammanlagt under en hel mensperiod är det inte mer än i genomsnitt 6-teskedar eller milliliter. Så även om du är en av dem som blöder mycket så är det väldigt lite av allt blod du har i kroppen som försvinner. Dessutom bildas det snabbt nytt blod. De flesta blöder mest de första dagarna av mensen och mindre i slutet av mensen.


Och en hejd på hur mycket smärta du ska tåla Lite mensvärk har väl ingen dött av? Nej, kanske inte, men närapå, vill du skrika tillbaka när du vrider dig i magkramper. Att smärta hör mensen till är en sak, men den smärtan måste gå att leva med. Malin Söderberg: Hej Emma, det finns forskning som menar att intensiv träning innan mensdebut kan försena mensen och kroppens utveckling men jag har inte funnit att det skulle minska den fysiska utvecklingen när träningen minskat och puberteten kommer igång. Tjejer brukar gilla att prata om det mesta, men ibland kan man känna sig generad och vill inte vara först med att ta upp ett ämne.


Flytningar är ett exempel på ett sådant ämne. Alla tjejer som närmar sig mensen får flytningar – det är helt normalt. Men om man inte vet vad det är kan man förstås bli orolig. När de torkar i trosan kan de se lite gulgröna ut.


Det som du beskriver låter helt normalt så du behöver inte oroa dig för det. Men när du har fått din första mens kommer du efter ett tag att märka att flytningarna varierar sig i hur de ser ut beroende på var i menscykeln du är. Det bästa är om du först kikar hur det ser ut där nere, ta en spegel och bekanta dig med ditt underliv! Det första som händer är att du får mens. Mensen får du för att kroppen stöter ut din livmoderslemhinna.


Livmoderslemhinnan är förberedd på att ta emot ett befruktat ägg och när inget befruktat ägg har fastnat på den så stöts den ut. Eftersom detta är din första mens så kan det vara så att dina mensblödningar under den närmaste perioden kan vara lite olika i färg, mäng konsistens och hur länge du blöder. Mensen kanske inte heller kommer vara helt regelbunden, men detta är inte ofarligt utan faktiskt ganska vanligt för tjejer när de nyligen fått sin mens.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg