torsdag 11 april 2019

Indien våld mot kvinnor

Olika typer av våld är ett stort problem idag världen över och framför­allt för kvinnor och barn. Bland dessa fanns våldtäktsfall, sexuella trakasserier och mord relaterade till hemgift. Nära hälften av fallen rörde våld i hemmet. De sexuella trakasserierna ökade med fem procent, liksom antalet fall av våld i hemmet. Våldet är utbrett, och i genomsnitt sker en våldtäkt var tjugonde minut.


Indien våld mot kvinnor

Expressens Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson har träffat sju offer. Här är deras berättelser. Kvinnors mänskliga rättigheter kränks varje dag. Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor – ett problem som förringas och där offret ofta själv får bära skulden.


En symbol för den kontroll som män kan utöva över kvinnor i den offentliga miljön. Den andelen kvinnor som kunde acceptera våld i vissa situationer var större än den andel som själva hade varit utsatta. Forskarna tror att kvinnornas acceptans har påverkats av omgivningen och att kvinnorna kanske befinner sig i ett samhälle där våld mot kvinnor är mer accepterat (ibid.). Våld , inklusive sexuellt våld , mot kvinnor och barn, människohandel, tvångs- och barnarbete utgör fortfarande allvarliga problem.


Myndigheternas åtgärder för att komma till rätta med dessa är otillräckliga. Kvinnor har fortfarande en underordnad ställning i samhället och den könsbaserade diskrimineringen är utbredd. Våldet mot kvinnor är fortsatt ett av landets största problem, men få vågar polisanmäla. Våldet pågår såväl i hemmen som på arbetsplatser och ute på gatorna och allt fler hedersmord sker.


Indien värst för kvinnor. Många flickfoster aborteras och flickbarn dödas för att flickor helt enkelt inte är önskade. Döttrar innebär stora ekonomiska påfrestningar för familjer, och flickors liv ses i termer av utgifter. Framförallt är det brudgiften som är en stor belastning.


Händelsen blev startskottet för stora manifestationer, som bland annat pressat fram hårdare straff för våldtäkt och löften om att sexualbrott ska prövas snabbare i särskilda domstolar. Det första uppmärksammade dådet skedde den november. Den 27-åriga veterinären Priyanka Reddy i staden Hyderabad upptäckte att hennes moped fått punktering där den stått parkerad vid en vägtull. En man i 20-årsåldern och hans kompisar erbjöd henne hjälp. Av världens fattigaste är runt procent kvinnor , mestadelen av dessa försörjer sig på jordbruk.


Diskriminering och våld mot kvinnor är ett stort globalt problem och ett hinder för utveckling. Spara upp till med Agoda! Mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen och inom alla kulturer. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter.


Indien våld mot kvinnor

Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet. De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden. Fallet fick tiotusentals att gå ut på gator och kräva hårdare våldtäktslagar och ökat skydd för kvinnor. Men trots uppmärksamheten har landet skakats av nya vidriga fall de senaste.


Frågan om sexuellt våld hamnade högt upp på agendan. Folk blev väldigt arga. Man utlovade också snabbare hantering av. Idag, den november, uppmärksammas den internationella dagen mot våld mot kvinnor , instiftad av FN för att belysa de globala problemen med mäns våld mot kvinnor. Men inom hemmets fyra väggar, långt ifrån skumma nattbussar, har nästan varannan kvinna blivit slagen av en närstående man - och lika många tycker att detta dolda våld är helt okej.


Efter åratal av kamp finns nu en lag som ska hjälpa dessa kvinnor. Men det råder stor brist på organisation och pengar för att få den att fungera. Kvinnor ses som andra gradens människor, till och med icke önskvärda.


Det gör att avskyvärda brott mot kvinnor tidigare inte har lyfts fram eller granskas. Många skolor och arbetsplatser i storstäderna har infört obligatorisk utbildning i självförsvar för flickor och kvinnliga anställda. I Bombay gläds kvinnoaktivister åt en bättre attityd från polisens sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg