onsdag 24 april 2019

Jurist sambolagen

Vi är Sveriges största juristbyrå. Boka juridisk rådgivning idag. Hitta det som ligger närmast dig. Sambolagen – en falsk trygghet. Att vara sambo utan att ha några juridiska handlingar skrivna mellan sig slutar ofta sorgligt.


Det är således den bostad man är stadigvarande bosatt i som omfattas.

Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen. Oavsett var i landet du befinner dig så kan vi på Lavendla Juridik hjälpa dig. Med ett samboavtal kan du och din sambo gå runt sambolagens bodelningsregler helt, men också delvis.


Ni kan exempelvis skriva att bodelningsreglerna inte ska gälla sambobostaden men att den övriga samboegendomen ska delas lika enligt sambolagen. Min pojkvän och jag behövde hjälp med att reglera vår ekonomi när vi skulle bli sambos. Lexanas jurist förklarade vad som gäller enligt sambolagen och kom med olika förslag på hur vi kunde göra för att det skulle bli rättvist. Vi fick snabb hjälp med de avtal vi behövde och allt blev klart inför flytten….


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda.

Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta. Din Jurist har därför sedan start haft kunder från hela Sverige och vi marknadsför oss fortfa. Enligt sambolagen ska man dela lika på gemensam bostad och bohag om man separerar. Juristerna som arbetar på Familjens Jurist är experter på just familjejuridik, vilket innebär att de har hög kompentens inom detta specifika område.


I ett samboavtal kan sambolagens regler avtalas bort och egendom som enligt lagen skulle vara samboegendom kan skrivas om till att utgöra enskild egendom. Vi har kontor över hela Sverige. Den enskilda egendomen ingår inte i en bodelning.


Kontakta oss på Fjällmans Juridik i Göteborg när ni har bestämt er. Våra jurister är experter på både sambolagen och samboavtal. Vi hjälper er att teckna ett tydligt och tryggt avtal som tar upp hur bostad och ägodelar ska delas vid en separation eller ett dödsfall. Eftersom det är viktigt att ta hänsyn till individuella behov är det klokare än prata med en jurist än att använda sig av en mall.


Den sambo som vill ge sin efterlevande ett sådant skydd behöver skriva ett testamente. Ett samboavtal avtalar nämligen endast bort sambolagens bodelningsregler. Var noga med att ni båda står på kvitton eller andra köpeavtal annars kan det räknas som enskild egendom i tvist. En sambo kan kräva en bodelning om samborna flyttar isär eller någon av samborna dör. Då delas alla möbler och hushållsartiklar som paret köpt för att använda tillsammans, oavsett vem som betalt för möblerna.


Det som ett samboavtal gör är att man avtalar om förändringar i hörhållande till sambolagen.

Det ni kan göra först är att läsa på sambolagen så ni vet vilka förändringar ni vill få in i samboavtalet. Ni bör också känna till att sambolagen ger ett sämre skydd än ni tror. Det kan vara bra att anlita en jurist för att upprätta ett ordentligt samboavtal.


Vad som har sagts om sambolagen här omfattar inte allt som sambolagen står för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg