fredag 11 maj 2018

När blir man sambo

Ungefär sex månader brukar räknas som stadigvarande. Det betyder förmodligen att din sambo har rätt att kräva bodelning enligt § sambolagen. När två ogifta personer bor tillsammans som ett par och delar på gemensamma kostnader som husarbete i hemmet samt har varit ihop i minst sex månader räknas man som sambor. Stäng På avtalanvänder vi cookies för att ge dig en bättre kundupplevelse.


När en av oss dör vill vi att den som är kvar i livet ska få sitta i orubbat bo. Vad behöver vi göra för att få det som vi vill?

När man är sambo kan man enbart ärva varandra om man skriver testamente. Om man har barn går det inte att ärva varandra fullt ut, hälften av arvet är laglott och den har barnen alltid rätt till. När räknas man som sambo enligt sambolagen? Det finns alltså inget krav på att man ska vara folkbokförda på samma adress för att man ska anses vara sambos. Till skillnad från ett äktenskap uppstår ett samboförhållande inte vid en viss given tidpunkt.


Det finns olika tolkningar av begreppet sambo som inte är ett klart och entydigt begrepp. Sambolagens definition innehåller många tolkningsmöjligheter. FRÅGA Hur länge måste man ha varit sambo för att sambolagen ska gälla?

Man räknas som sambo enligt lagen när två personer som är ett par flyttar ihop med varandra. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Sambo är man i lagens mening när man som två personer stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll. Det spelar ingen roll om dessa båda personer är av samma eller olika kön, däremot får ingen av dem vara gift eller leva i ett registrerat partnerskap.


Bara för att man flyttar ihop blir man inte per automatik sambos. För att bli sambo krävs att man lever i ett parförhållande med gemensamt hushåll. Anledningen till detta är att lagstiftaren vill att exempelvis studenter som bor tillsammans eller kollektiv inte ska träffas av reglerna. När är man sambo enligt lagen? En riktlinje är att man efter månader anses stadigvarande bo med varandra.


När man gifter sig är det tydligt när man anses som gifta, medan tidpunkten för när man. När detta kan få betydelse är vid separation och dödsfall. I sambolagen kan man få viss vägledning när man ska räknas som sambo. Enligt sambolagen har man rätt till sk bodelning av samboegendom, som är gemensam bostad och bohag. Att vara sambo liknar äktenskapet men lagen ger inte sambor samma rättsliga skydd som äkta makar.


Jag vet inte hur det funkar när man blir sambo mitt under året. Trots att man var berättiga och ändrade uppgifterna så fort förhållandena. När man bor ihop blir det en annan sorts närhet, och det är betydligt lättare att gå varandra på nerverna.


Att bråka då och då i en relation är fullt normalt, och det finns många sätt att bråka på – vissa mer framgångsrika än andra.

När jag och min man flyttade ihop delade vi lika på allt, vi betalade var. Vi tog en lägenhet där jag hade råd att betala hälften, vi sparade alla kvitton för gemensamma inköp under månaden och kollade så vi hade betalat ungefär hälften var av de inköpen. Självklart blir det så också!


Men… det är alltid bra att ha lite riktlinjer i början när man flyttar ihop så att den ena inte har totalt motsatta förväntningar från den andre. Det är alltid bra att skriva ett samboavtal när man flyttar ihop där det står att ni avtalar bort sambolagen. En person som i utlandet är gift eller sambo med en svensk medborgare sedan minst tio år och som inte bor i sitt hemland.


Personen måste ha en stark anknytning till Sverige genom att han eller hon till exempel kommer hit ofta eller ha ett starkt behov av att bli svensk medborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg