fredag 4 maj 2018

Skilsmässa vad gäller

Om någon av er, eller båda, vill få till en ändring i vårdnaden av gemensamma barn, gäller bland annat – i enlighet med vad som ovan skrivits för gifta – att detta kan göras genom avtal eller dom. Samma regler som för gifta gäller även vid bestämmande av underhållsbidrag för barn. Hur delar man upp sin egendom?


Vad händer med era lån? Vem har rätt till vad ?

Här reder vi ut vad som gäller ! Hur gör jag en bouppteckning? I bland tar livet en oväntad vändning och då är det bra att veta vad som gäller. Dina Pengar har pratat med Ikano Banks familjeekonom Sharon Levin om vad du bör tänka på – och varför du ska upprätta ett testamente.


Allt om betänketid vid skilsmässa How to divorce in Sweden هكذا يتم الطلاق في السويد So. Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan.

Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än vad den andra gör. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt.


Här får du råd om vad du kan tänka på för att de ska bli så bra som möjligt för barnen. Du får också råd om det praktiska livet efter separationen vad gäller till exempel vårdnad och ekonomi, och hur ni gör om ni inte kommer överens. Rent inkomstskattemässigt gäller att om arbetsgivaren äger försäkringen som arbetstagaren får, så anses försäkringen i princip oöverlåtbar (kap. och §§ inkomstskattelagen). Om en pensionsförsäkring ska ingå i en bodelning vid skilsmässa , beror på hur försäkringsavtalet är utformat. Gränsen mellan vad som är ett kortvarigt och långvarigt äktenskap brukar anges till fem år, men det får bedömas från fall till fall.


När det gäller den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget finns det, på samma sätt som för sambor, särskilda regler. Vid bodelningen görs en behovsprövning. Efter att ni räknat ut era respektive andelar i boet ska lottläggning ske. Lottläggning innebär att ni kommer överens om vem som får vad av giftorättsgodset. Som huvudregel när giftorättsgods fördelas gäller att varje make vid lottläggningen har rätt att i första hand få den egendom som hon eller han är ägare till.


Att skilja sig i Europa Huvudregeln är att du i sydeuropeiska länder endast får skilja dig om din make begått ett mycket allvarligt brott eller om ni ansökt om så kallad hemskillnad vid domstol så att ni inte behöver bo tillsammans längre. Det finns dock en begränsning vad avser skulder som avser enskild egendom.

Detta gäller oavsett om egendomen har köpts före eller under äktenskapet. Det är ingen bostadsrätt utan en hyresrätt. Skilsmässan ett faktum Har ni inte reglerat juridiskt i förväg är det äktenskapsbalken som reglerar vad som gäller vid skilsmässa. Jag har sämre ekonomi än han.


Det vanligaste är att ni äger halva fastigheten var om ni är gifta och det saknas äktenskapsförord. Det innebär i realiteten att ni delar på köpeskilling, vinst och förlust om ni säljer huset. En bodelning ska göras antingen vid skilsmässa eller då en av makarna dör, alltså när ett äktenskap upphör. De som läst avsnittet om barns boende vid separation eller skilsmässa läste även mer om separation eller skilsmässa när barn finns i relationen, om att ha barn på två förskolor, om underhåll, mer om att flytta med barn eller om en separations påverkan på barn 0-3år.


Bodelning görs av makarna tillsammans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg