tisdag 22 maj 2018

Begära skilsmässa blankett

Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. I vissa fall ska ni ha betänketid innan tingsrätten kan besluta om skilsmässa : Om båda eller någon av ervaraktigt bor tillsammans med eget barn under år som står under den makens vårdnad. Detta följer av lagen och står i äktenskapsbalken. Men inte för de andra handlingarna ni behöver. Kolla bokhandeln för standardformulär eller låna boken Skilj dig själv på biblioteket.


Tingsrätten har speciell blankett för den initiala ansökan.

En skilsmässa behöver inte betyda skrik och Det finns ingen färdig blankett för det utan man får i första hand försöka komma överens. Gå ner till din lokala domstol och begär att få blankett för skilsmässa och fyll i blanketten på plats och lämna in samt betala ansökningsavgift All information du behöver. Har du några frågor är det bara att fråga på plats på domstolen så brukar de förbarma sig och komma med råd hur du ska fylla i blanketten. I varje fall på mindre domstolar.


Under denna period som är tre mensperioder kan paret förenas utan vigsel och skilsmässan annulleras. Denna typ av skilsmässa är den vanligaste och rekommenderas också från Imam Ali Islamic Center. Att ansöka om skilsmässa.


Du kan ansöka om skilsmässa ensam även om din maka eller make inte vill skiljas.

Man ansöker om skilsmässa i tingsrätten. Domstolen undersöker inte varför man ansöker om skilsmässa. Skilsmässa kan sökas av den ena eller av båda makarna tillsammans. Inte heller relationen mellan makarna undersöks. Då ni är oense om skilsmässan måste en betänketid tillämpas såvida ni inte bott isär i minst två år.


I ert fall måste er fru skicka in en ansökan om en skilsmässopapper avseende en icke gemensam skilsmässa vilket per automatik kommer med en betänketid. Jag hoppas att detta svarade på er fråga. De flesta pantbrev hanteras numer i elektronisk form i pantbrevsregistret. När ett pantbrev inte hanteras elektroniskt är det i pappersform. Om två makar är överens om att de ska skiljas är det lätt att begära skilsmässa.


Det enklaste sättet att begära skilsmässa är att använda sig av blanketten Gemensam ansökan om äktenskapsskillnad. Om ni är överens om att skiljas gör ni en gemensam ansökan på en särskild blankett hos domstol. Ni kan då beviljas skilsmässa direkt utan betänketid under förutsättning att ni inte har barn under år.


Om ni är osäkra på hur ni fyller i blanketten kan ni kontakta tingsrätten för att få hjälp. Till ansökan om äktenskapsskillnad ska era personbevis (inte äldre än tre månader gamla) bifogas, och en ansökningsavgift på 4kronor måste betalas in till tingsrätten, innan skilsmässan börjar handläggas. Den dag som ansökan skickas in är det som avgör vilken egendom som ska ingå i bodelningen.


Den fysiska uppdelningen görs när skilsmässan har gått igenom, men både du och din man har var sin möjlighet att begära att bodelningen görs tidigare eller senare. Däremot ska makarna i regel vara överens om att en bodelning ska ske.

Ansöka direkt vid skilsmässan. Hur man ansöker om ensam vårdnad om ett barn är lite olika beroende på situationen. Har ni inte levt ihop på två år kan ni får ut skilsmässa direkt även om ni inte är överens och trots hemmavarande barn.


Blanketter på andra språk. Man kan också begära ensam vårdna men tingsrätterna är i dag mer restriktiva med att godkänna det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg