onsdag 16 maj 2018

Vad innebär äktenskapsförord

Tacksam om ni kunde förklara vad ett äktenskapsförord innebär för mig och om jag bör går med på att skriva ett äktenskapsförord. Hej GG, det finns en rad artiklar här på Juridex. Vad innebär ett äktenskapsförord ? Som jag tidigare skrev så gäller giftorättsregeln när ni har gift er, vilket betyder att ni delar på den egendom som inte är enskild. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan två makar eller blivande makar.


Skrivs inget äktenskapsförord har vardera make rätt till hälften av allt de äger om de skiljer sig.

Genom ett äktenskapsförord kan makarna bestämma hur det de båda äger ska delas upp om de skiljer sig. Det spelar ingen roll vem som egentligen äger vad. Vad j jag kommer ihåg står det i äktenskapsförord ungefär så här: Det makarna förvärvat innan och under äktenskapet är deras enskilda egendom.


Skulder som finns täcks av eventuellt befintligt giftorättsgods och inte av enskild egendom. Vad ni kommit överens om i äktenskapsförordet spelar roll. Vill man inte dela på allt kan man komma överens om att vissa saker ska hållas utanför giftorätten. Det kanske handlar om en sommarstuga som har gått i familjen i generationer som man inte vill ska ingå vid en skilsmässa, eller ett företag som den ena av makarna byggt upp och vill hålla utanför om paret går skilda vägar. Vad händer om man säljer den enskilda egendomen?


Det finns också möjlighet att avtala om att det som träder istället för den enskilda egendomen ska vara enskild egendom.

Då innebär det att om hon säljer aktierna och köper andra aktier, så tar de nya aktierna de gamlas plats som enskild egendom. Sverige Äktenskapsförord ska upprättas skriftligen och undertecknas av makarna eller de blivande makarna. Detta gäller även om någon av dem är underårig eller om äktenskapsförordet avser egendom, som till någon del omfattas av förvaltarskap enligt föräldrabalken. Giftorättsregeln när ni har gift er, vilket betyder att ni delar på den egendom som inte är enskild. Vad är ett äktenskapsförord ? I formellt avseende är ett äktenskapsförord ett juridiskt dokument i vilket makar, eller blivande makar, kan komma överens om att egendom som någon av dem äger ska vara enskild egendom och inte giftorättsgods.


Giftorättsgods är det som delas på hälften om du och din partner skiljer er eller om någon går bort. Huvudregeln innebär att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och finns inget äktenskapsförord som säger annat ska giftorättsgodset delas lika oavsett vem som äger vad. Som ombud och rådgivare stöter jag dagligen på gifta par som lever i villfarelsen om att de äger allt gemensamt, vilket oftast inte stämmer.


Vad ni även bör tänka på är att skriva ett äktenskapsförord. Då en av er avlider så upplöses ert äktenskap och en bodelning skall göras. I och med giftorätten så har makar (grovt förenklat) rätt till hälften av den andre makens tillgångar vilket innebär att den efterlevande maken ärver detta med fri förfoganderätt och den andra delen fördelas till särkullbarnen. Hur gör man en bodelning och vad innebär ett äktenskapsförord före och efter ett äktenskap och en skilsmässa? En bodelning i samband med skilsmässa är enkelt förklarat ett avtal som reglerar vem som ska ha vad i samband med skilsmässan.


Med enskild egendom menas egendom som inte ska bodelas vid en skilsmässa eller vid dödsfall. När man ingår ett äktenskap klassas automatiskt all egendom som giftorättsgods, om inget annat avtalats. Du får enkelt förklarat vad ett äktenskapsförord är och kan ladda ner en professionell gratis mall.


Du får även veta vad som regleras i ett äktenskapsförord.

Här på Juridiska Dokument får du svar på dina frågor och du har även möjlighet att ladda ner relevanta dokument. Då man måste vara myndig för att gifta sig innebär det att omyndiga inte får skriva äktenskapsförord eller gifta sig. Vad ett äktenskapsförord innebär i praktiken. För att äktenskapsförordet ska vara juridiskt bindande är det viktigt att det upprättas och formuleras på rätt sätt. Kontakta oss så hjälper vi er att skriva ett äktenskapsförord.


Vad gäller om man inte har ett äktenskapsförord ? Om ni inte har skrivit ett äktenskapsförord gäller huvudregeln om giftorätt om ni skiljer er. Hej, Min man vill att vi ska skriva ett äktenskapsförord i samband med giftermål. Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst.


Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg