tisdag 29 maj 2018

Reavinstskatt vid bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Vid bodelning beräknas en fiktiv skatt på fastigheten som man ska bli utlöst ifrån, denna skatten ska sedan dras av från den som ska bli utlöst ur fastigheten vid bodlening av äktenskapet. Parten som behåller fastigheten berös inte av denna skatt alls.


Min fråga är om det finns något sätt att kringgå denna fiktiva skatt vid bodelning ? Det är alltså din make som betalar skatt på den vinst som kan uppstå vid en framtida försäljning. Kom nu bara ihåg att det inte är så enkelt att han bara kan föra över en summa till dig eftersom lagen kräver att det ska upprättas en bodelningshandling för att bodelning ska anses ha ägt rum. Bodelningen medför ingen skattskuld för dig. Vid avyttring av en ersättningsbostad ska uppskovsbeloppet normalt återföras till beskattning. Vid övergång genom bodelning vid upphörande av ett samboförhållande ska avyttring dock inte anses ha skett.


Din sambo ska överta ditt uppskovsbelopp. Inte heller om bodelningen görs i samband med makas, makes eller sambos död. Detta innebär att om ersättningsbostaden överförs till den andra makan eller maken genom bodelning inom äktenskapet, så ska uppskovsbeloppet beskattas hos överlåtaren (den som ger). Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset.


Lösa ut din ex-sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex-sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. Om du och din partner är gifta räknas all er egendom som gemensam och kommer vara föremål för bodelning. Vid en skilsmässa görs normalt bodelningen först när äktenskapet är upplöst, men om någon av parterna begär det ska bodelningen utföras genast.


När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. Genom att göra ägaröverföringen med en bodelning under bestående äktenskap finns det ingen risk för skattemässiga påföljder såsom reavinstskatt eller stämpelskatt vid lagfartsansökan. Hej och tack för din fråga!


För Sambor är det inte obligatoriskt att genomföra en bodelning. Detta skall dock ske om någon av samborna begär det. Det som ska delas är samboegendomen. Denna utgörs av bostad och bohag som förvärvats för att vara sambornas gemensamma (se här). Avyttring anses dock inte ha skett vid bodelning på grund av äktenskapsskillnad eller upphörande av samboförhållande, vilket innebär att återföring av uppskovsbeloppet till beskattning inte behöver ske.


Reavinstskatt vid bodelning

Nej, det är ingen skillnad. Du kan inte överta huset genom bodelning utan att köpa ut den andre partern. Vid en bodelning så har ni ju lika stor rätt till huset och då ska ju den andra parten bli kompenserad för sin del.


Vid skilsmässa -och bodelning erhöll hon i Hälsingland del av en fritidsfastighet Corren Mera samlar alla svar. I dag handlar frågan om reavinst på villor. FRÅGA EXPERTEN Annika Landemark svarar på läsarnas frågor om privatekonomi i Corren Säljer du din bostad med vinst måste du betala en skatt på hela eller delar av vinsten, en så kallad reavinstskatt på. Reavinstskatt dras av från marknadsvärdet av en fastighet vid värdering av tillgångar i en bodelning. Eftersom ett lån redovisas i skulderna dras detta inte av före skatten.


Vid beräkning av skatten på den vinst man gör vid en fastighetsförsäljning används en viss uppställning. Uppskjuten reavinstskatt vid bodelning Tack vare din sökning på Uppskjuten reavinstskatt vid bodelning får du nu alltid juridiskt korrekt utformade dokument till bråkdelen av vad det skulle kosta hos en advokat. Vid export, omvänd skattskyldighet och vid omsättning av nya transportmedel m. Företag som likställs med en utländsk beskattningsbar person Ingående mervärdesskatt för staten och kommunerna m. Vid bodelning måste man först ta reda på och enas om vilket som är fastighetens aktuella marknadsvärde. När man får en fastighet eller del av fastighet genom en bodelning leder det inte till att man behöver betala skatt.


Den som får en fastighet genom bodelning kommer istället att beskattas den dag fastigheten säljs. En bodelning av fastighet sker genom tre steg: Värdering av fastighet – Enda gången det är lätt att värdera sin egen bostad är om man köpt den kort innan bodelning ska ske, vilket inte är speciellt. Vad menas med att hänsyn kan tas till uppskov i en bodelning ? För sambor som separerar så gäller det att uppskovet stannar i bostaden (om man inte väljer att realisera det förstås), Detta betyder att den sambon som bor kvar och därmed tar över bostaden även tar över uppskovet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg