måndag 21 maj 2018

Luft i magen rapar

När luften byggs upp i övre delen av magen så orsakar det en spänning, vilket får den nedre esofagus phincter-muskeln att slappna av. När detta sker så trycks luften upp i strupen och kommer sedan ut genom munnen. Utöver det så finns det även sjukdomar som kan orsaka rapningar, och man upplever det då som om man rapar ovanligt mycket. Gas i magen och i tarmarna är något som alla har.


Gasen består av luft som du sväljer eller som bildas i tjocktarmen när kroppen bryter ner mat.

Att ha gaser kan göra att magen sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom. Några tips då är att inte ligga ner tre timmar efter att du ätit, äta mindre måltider, lägga dig med en tom mage och att undvika koffein, citrus och stark mat. Vissa människor sväljer också mer luft när de är stressade, röker eller har tandprotes. Du rapar också oftare om du har inflammation i magsäcken, så kallad gastrit.


Senaste veckorna har jag haft väldigt mycket luft i magen känns det som. Rapar mest hela tiden och går som och söker en rap så det känns bättre. Det kan vara en olustig känsla ibland i magen men annars är det mer att jag rapar hela tiden i princip, känns ibland som att den är fylld med luft.


Har inga andra problem just så.

Magkliniken har i fyra år hjälpt klienter med magbesvär, som illaluktande gaser i magen , att snabbt minska symtomen och få kontroll på magen. Nu kan du testa vår webbaserade behandling. Vägledning steg-för-steg med matlistor, recept, frågor och svar, video, checklistor mm. Man sväljer luft varje gång man äter eller dricker.


Det är till och med möjligt att svälja luft utan att veta om det när man är nervös, äter för fort, tuggar tuggummi eller dricker genom ett sugrör. En del av den här luften hamnar i tjocktarmen. Den främsta orsaken till gaser i magen är kolhydrater som bryts ner. Gaserna kommer också från den luft du får i dig när du äter och dricker samt från fibrer.


Fibrer är nyttiga eftersom de hjälper magen att arbeta och ser till att blodsocker och kolesterol är på en jämn nivå, men de kan också ge mycket gaser. Om du besväras av gas i magen kan du få symptom som till exempel magont eller magknip, uppsvälldhet och bullrig mage , rapar och fisar. Ibland kan det samlas så mycket gas att magen blir större och du känner att du behöver knäppa upp åtsittande kläder. Gasen kan samlas var som helst i mag-tarmkanalen.


Man behöver alltså sätta hela magen och tarmen i ett sammanhang för att förstå vad det är som gör att du rapar mer. Det finns en rad preparat på apoteket för att underlätta både rapningar och hungersug i magen som man kan ha periodvis i livet. Gaser i magen är något naturligt som alla har upplevt någon gång.


Det finns olika orsaker till att vi får gaser i magen , bland annat kan magen helt enkelt vara i obalans. Det kniper, bullrar och tränger på, gasbildning är något som försiggår i alla tarmar, utan undantag.

Illaluktande gas i magen kan dock vara mycket irriterande och om det pågår under en längre tid kan det påverka livskvaliteten negativt. Vanliga besvär i samband med gasbildningen är att man rapar och har en obehaglig känsla av uppsvälld och mullrande mage. Oftast uppstår gaser i magen av att vi sväljer, saliv, dryck eller mat. Alla människor pruttar och rapar – även Kungen och Drottningen!


Det vill säga alla människor har gaser i mag- tarmkanalen! Normalt passerar en till en och en halv liter gas per dygn genom mag-tarmkanalen. Huvudsakligen består gaserna av svald luft , endast kommer till under matsmältningen.


Undvik sådant som ger gaser i magen , till exempel kål, ärter och större mängder av frukt och grönsaker. Tugga maten ordentligt så sväljer du mindre luft. Undvik att tugga tuggummi och kolsyrade drycker, då sväljer du mycket luft. Motionera regelbundet. Ju mer du rör på dig, desto bättre sköter sig magen.


Kunde bara rapa om jag hulkade vid kramning av toalett, men inte annars. Som nämndes tidigare brukade luften bara bubbla upp utan att rapning uppstod. Nu, vid års ålder, har jag lärt mig att rapa.


Tror att det är så enkelt att jag har haft en jävligt stor mental spärr på rapningar, att det är äckligt. Magen är tydligt kopplad till vårt välmående. Med en orolig mage eller ont i magen kan det vara svårt att se ljust på tillvaron.


Ungefär 6-procent av alla besök i primärvården handlar om magen , berättar Lars Agréus, professor i ­allmänmedicinsk gastroenterologi vid Karolinska institutet. På bvc sa de att vi även kunde ge semperdroppar. Det blev nog lite bättre med hennes mage , men hon pruttade jättemkt. Vi slutade med minifom för att de tog slut, men köpte ingen ny.


Och hon är MYCKET bättre i magen , hon har mindre gaser, rapar bättre och verkar inte alls ha någon magont! Semperdropparna fortsätter vi med! Jag har väldigt stora problem med rapningar , har gjort gastroskopi och röntgen och har gått beskedet magbråck.


Jag tar omeprazol , är mycket sur i halsen men är inte förstoppad eller har diarré. Jag kan rapa i flera och jag får ont på alla organ från magen uppåt , väldigt obehaglig. Jag mår dåligt både psykist och. Lactiplus är ett kosttillskott som innehåller fem miljarder mjölksyrabakterier från sex olika bakteriestammar. LactiPlus innehåller även vitamin C och selen som.


Så gör du: Undvik mat som är gasbildande, till exempel kål, ärtor, bönor, lök och större mängder frukt och grönt. Gaser bildas även normalt vid matsmältningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg