tisdag 8 september 2015

Sambo bostadsrätt olika insats

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Bonava bygger hållbara hem och levande platser.


Se bostadsrätter till salu här.

Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Ett alternativ till ett skuldebrev är att ni äger olika delar av bostadsrätten och dessa andelar kan exempel spegla hur många procent som ni lagt in som kontantinsats. I detta fall kommer du således äga och din sambo. Detta ska skrivas in i köpekontraktet när ni köper. Olika kontantinsatser vid husköp.


Vi ska skriva ett skuldebrev nu och funderar på att ha en värderingsklausul för att justera skulden i relation till husets värde. Det är vanligt att sambopar har olika stora belopp att betala i kontantinsats när de köper en gemensam bostadsrätt. Här är tips på vad man ska.

Att köpa en gemensam bostad och bli sambo är ett naturligt steg i relationen. Det kan kännas betungande att på förhand lösa de juridiska aspekterna men är lättare gjort än att hantera frågorna i efterhand. Vi har samtalat med jurist Eva Trané Lindgren, Avtal2 för att fördjupa oss i ämnet. Om ni inte gör detta så riskerar den sambo som betalade mer i kontantinsats ett orättvist utfall i en framtida bodelning. En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst.


För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Vi vet dock inte hur vi ska se amorteringarna.


Min sambo vill att amorteringarna ska fördelas efter ägarfördelning, men det tycker inte jag. Någon som har erfarenhet av detta? Varför ska du ha tillbaka din insats procentuellt? Med antagandet att värdet ökar på bostadsrätten så kan det ju då vara fördelaktigt för din sambo att nu låna själv ( i eget namn, eller av släktingar) så att hon matchar din kontantinsats.


Skuldebrev för olika kontantinsatser. Resterande belopp får han låna räntefritt av sin pappa. Jag och min pojkvän har köpt en lägenhet ihop.


Vi kommer att amortera lika mycket var till hans pappa varje månad. Vad ska vi tänka på när vi skriver papper på detta?

Utan ett skuldebrev för kontantinsats kommer värdet ändå delas lika trots att den ena betalat mer i kontantinsats. Vad för typ av papper behöver vi skriva? Vi har fått flera frågor från våra kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid köp av gemensam bostad.


Hur har ni räknat ut ägarandelar när det gåtts in med olika stora insatser ? Kanske skillnad om man varit sambo. En del av Kontant insats var från min egen ficka(sålde min bostadsrätt ) resten tog vi på lånet som vi har redan betalat ut allt. Lisa och Mats har en bostadsrätt som de har köpt för en miljon kronor.


Paret flyttar isär och fördelar samboegendomen. Jag tänker försöka att inte komma med en massa moralkakor i ämnet eftersom det redan utdelats tillräckligt många sådana. Jag hade under mitt ungkarlsliv inte funderat så mycket över min framtid utan levt i. Förutom de vanligaste som är insats och andelstal finns också andra fördelningsgrunder. Ett exempel är area, även om det är mindre vanligt. Ordet andelstal kan ha många olika betydelser, vilket kan skapa otydlighet.


Ibland används det som benämning på en lägenhets insats i förhållande till det totala antalet insatser i föreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg