tisdag 15 september 2015

Gåva fastighet med lån

Signera direkt med BankID. Ansök tryggt och enkelt idag! Har du redan lån och vill öka det? Lånet hanterar du enkelt med Bynk-appen - Utöka eller ångra lånet när du vill.


Bekämpa fattigdomen med ActionAid.

Välj en present i vår gåvoshop! Tillsammans kan vi besegra cancer. Stöd Sveriges främsta cancerforskning! Bidra till livsviktig forskning så att fler överlever cancer.


Vi börjar med den första: 1. Kan dina föräldrar ge sin fastighet som gåva till dig, samt att de behåller lånen på sig själva fast du bor i den nya fastigheten och du även blir fastighetsägare? Rent lagligt finns det inga regler som skulle hindra dina föräldrar att ge bort eller överlåta sin fastighet till dig.

Skyldigheten att betala skatt uppstår dock bara om lånet som övertas överstiger procent av föregående års taxeringsvärde för fastigheten eller den andel av fastigheten som gåvan består av. Om ni är osäkra på om skatt kommer att aktualiseras i ert fall eller på hur mycket skatt det rör sig om bör ni ta kontakt med. Har fastighet förvärvats genom arv, testamente, gåva , bodelning eller liknande, dvs. Har den stora glädjen att fått överta familjefastigheten och detta skedde som gåva. Som de flesta av oss vet, innebär det (vanligtvis, och så i detta fallet) små möjligheter till att göra avdrag för att underlätta återbetalning av lån.


I normalfallet är det bättre med gåva mot vederlag än försäljning till lågt pris. Vid gåva av fastighet gäller den så kallade huvudsaklighetsprincipen. Det innebär att om bara vederlaget är lägre än taxeringsvärdet så räknas hela transaktionen som en gåva. Huvudsaklighetsprincipen gäller inte vid gåva av bostadsrätt.


En gåva av lös egendom anses nämligen juridiskt bindande i och med att gåvan rent fysiskt bytt ägare. Vid gåva i form av aktier, fonder och pengar behövs normalt sett inget gåvobrev om gåvan inte är villkorad. Läs mer om hur du kan använda gåvobrevet för att till exempel ge bort ett hus eller fastighet. Ge bort hus med större lån än taxeringsvärde. Jag läste er fråga gällande gåva av fastighet.


Den är väldigt bra men känner mig fortfarande lite osäker. Jag ska flytta utomlands och önskar ge min bror huset som gåva.

Eftersom det är en gåva och ersättningen understiger procent av taxeringsvärdet, ska du inte betala någon stämpelskatt. Eftersom denna möjlighet inte finns i samband med köp är detta något som innebär en fördel för alternativet gåva. Om ingångsvärdet på fastigheten är högt kan även alternativet gåva ge goda möjligheter till resultatreglering.


Antag att fastigheten har köpts av givaren under den senaste tioårsperioden. Om man i samband med en gåva även tar över lånen för fastigheten räknas lånet man tar över som en betalning. Därefter måste man bedöma om överlåtelsen ska räknas som ett köp eller en gåva. Om lånet hon tar över är under taxeringsvärdet räknas överlåtelsen som en gåva. Ett löfte om gåva av fastighet är aldrig bindande, oavsett om det är muntligt eller skriftligt.


En giltig gåva av fastighet förutsätter ett gåvobrev som uppfyller de formkrav som finns. Gåvobrevet ska även undertecknas av både givare och mottagare tillsammans med två utomstående vittnen över år, annars kan mottagaren inte få. Ett gåvobrev är ett dokument där en givare ger en gåva till en mottagare där villkor för gåvan kan anges. Handlingen kan upprättas för till exempel pengar, aktier, fonder, en fastighet eller bostadsrätt med.


Alltså faller skifte som gåva och det blir ett köp som leder till en reavinstbeskattning för säljarna? Jag har en reavinst från annan fastighet. Kan jag lyfta in den i privatbostader som vi ämnar bo i? Ytterligare ett förbehåll som bör undvikas är att gåvotagarna inte får pantsätta fastigheten.


Det gör att bankerna inte kan bevilja lån med fastigheten som säkerhet. Om det inte tydligt framgår att det enbart gäller under gåvogivarens livsti kan förbehållet få verkan under hela gåvotagarens livstid. Om en fastighet ges bort som gåva mot vederlag kan det ibland leda till att givaren måste deklarera överlåtelsen enligt kapitalvinstreglerna som om fastigheten istället hade sålts. Gåva kan ge kapitalskatt.


Det sker normalt om vederlaget i samband med gåvan är lika stort eller större än taxeringsvärdet på fastigheten då gåvan ges.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg