torsdag 3 september 2015

Hur vet man att första mensen är på väg

Allt du behöver veta för att vara förberedd för din första mens. Läs mer om mens och allt omkring det. Ta del av information och tips på Libresse. Lär dig mer om leva med mens här!


Hur vet man att första mensen är på väg

Tips och råd kring intimhygien. Hitta all information här! Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens.


Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining! Har du tips på roliga saker du vill se mer av på.


Hur vet du när mensen kommer? Läs svaren på alla frågor om mensen som du kanske själv funderat över. Det är svårt att beskriva hur det känns att få sin första mens.


Det är konstigt och nytt, men försök också att känna dig lite stolt över att du har blivit kvinna. Det första året med mensen kan vara bland det jobbigaste året, du vet inte när nästa mens kommer för den är så oreelbunden, när den väl kommer så dör du av all mensvärk och känner dig handikapa du har panik hela tiden att du måste på toa osv. Jag är år och mina bröst har inte börjat växa. Men det känns ändå som om min mens kommer komma.


För ibland rinner det några droppar av en genomskinlig vätska, och så har jag innan eller efter det ont i magen. Jag vet att jag antagligen är för ung för att ha mens men skulle ändå uppskatta om någon kunnande svara. Att jobba på att få till en bra sömn är också superviktigt. Allra helst vill man så klart undvika att hamna i utbrändhet från början – och då gäller det att vara uppmärksam på de första signalerna.


Men man ska inte lägga allt på individen. Man kan faktiskt bli sönderstressad av en dålig arbetsmiljö, säger Maria Farm. Det allra säkraste sättet att få reda på om du är gravid är att ta ett graviditetstest, men det visste du såklart redan. Försöker du bli med barn kan de där veckorna innan det är dags att ta testet kännas evighetslånga – och då börjar man gärna leta efter alla tänkbara väldigt tidiga tecken på graviditet.


Hur vet man att första mensen är på väg

De vet man genom att ha koll på sin menscykel. Jag VET att det är dumt att inte skydda sig till 1, så såna svar undanber jag mig, men fördelen med att mensen försvinner skulle ju vara att man just slapp detta (ja, jag vet också att det finns sjukdomar, den upplysningen kan också hoppas över i ev. svar :-). Finns det helt enkelt nåt sätt att kolla om man verkligen ÄR i. Att prata med din dotter om hennes första mens är viktigt men det kan vara lite pinsamt att inleda ett samtal om det.


Här kommer några tips på hur man kan ta upp ämnet För att underlätta surfningen på vår webbplats och för att bättre förstå hur du använder den, placerar vi och våra partner cookies på den. Förändrade blödningar – ett första symptom. Det första tecknet på att du är på väg in i klimakteriet är att menstruationerna förändras.


Det kan vara att de blir mer rikliga, kommer med allt längre mellanrum eller blir mer långdragna. Din mens är kroppens tecken på att den är redo för en graviditet. Det innebär inte att du vill eller måste bli gravi bara att du kan bli det.


Föräldrar är beredda på att mensen är på väg i er ålder. De har ju också varit i puberteten. För de flesta kommer de första tecknen när man är mellan och år. Skolsköterskan brukar ha bindor. Men är man orolig att få mens i skolan är det bra att ha med sig en binda i. Här har du ett antal olika tecken för hur du kan veta att det är dags för ägglossning.


Flytningar i slidan Flytningen precis innan ägglossning är ofta lite annorlunda än normalt. Ett tecken på att ägglossning kommer att ske är därför att flytningen är genomskinlig, gulvit och den är ofta mer slemmig och trögflytande. Om man jämför med hur det var för våra far- och mormödrar så hade de kanske lite vallningar, och så gick det över. Men på grund av hur vi lever i dag börjar det mycket tidigare, är kraftigare och håller på längre, säger Mia Lundin och berättar att vissa kvinnor kan ha vallningar i 10–år om det vill sig illa.


Men kan man be om att få komma till en kurator eller liknande direkt? Utan att komma till läkare först ? Orkar inte med massa extra besök där och har inte tid med det heller. Jag har i alla fall sagt till på jobbet att jag vill gå ner till så det ska jag få göra men vet inte hur lång tid det kommer ta. Hur känns det att ha mens ? Känns det som att man kissar på sig? I tre dagar har jag haft ont längst ner i magen.


Svar: Det är bra att prata med en förälder eller skolsköterskan och ta reda på mer om varför du är så ledsen. Nu vet man att det är slut och att livet kan och måste gå vidare. Finns möjligheten och viljan kan anhörig och personal tillsammans göra i ordning den döda.


Alla praktiska saker ska ordnas både på boendet och i hemmet. Den sista gemensamma handling som finns kvar är att gå på begravningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg