fredag 11 september 2015

Bodelning vid dödsfall mall

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Läs gärna mer om bodelning vid skilsmässa på Skatteverkets webbsida? Du får gärna använda denna mall för att upprätta ett bodelningsavtal mellan dig och din make. Du är även fri att ändra i den efter eget tycke.


Vid bodelning med anledning av äktenskapsskillnad skall en rätt till pension som någon av makarna har på grund av pensionssparavtal enligt lagen om individuellt pensionssparande helt eller delvis undantas från bodelningen , om det med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt skulle vara oskäligt att. Bodelning vid dödsfall Bodelning ska göras om den ena maken avlider.

En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa, med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. En bodelning företas när ett äktenskap upplöses och innebär att makarnas giftorättgods (gemensamma egendom) skall fördelas mellan makarna. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas. Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning , eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Mall för bodelning i Word finnes via länken nedan.


Bodelning kan även ske under pågående äktenskap och ska registreras vid tingsrätten. En bodelning görs på samma sätt oavsett om det är mellan två exmakar eller mellan dödsboet och den efterlevande så det funkar bra med en mall för skilsmässobodelning. Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ? När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen.

Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig genom lottläggning bör upprätta ett bodelningsavtal. Bodelningsavtalet är ett bevis mellan samborna att bodelningen är genomförd. Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla.


Regler om arv och arvskiften vid en makes död finns i Ärvdabalken (ÄB), se här och Äktenskapsbalken (ÄktB), se här. När en make avlider så ska först en bodelning göras mellan makarna och huvudregeln är att makarnas giftorättsgods ska läggas samman och delas på hälften mellan den efterlevande och den avlidne (ÄktB kap 1§ och kap 1§). En bouppteckning skall göras på samma sätt som vid en bodelning som görs med anledning av äktenskapsskillnad. När man gör en bouppteckning med anledning av dödsfall utgår man ifrån de värden som gällde den dagen personen avled för sin beräkning av vad som skall fördelas.


Vid export, omvänd skattskyldighet och vid omsättning av nya transportmedel m. Företag som likställs med en utländsk beskattningsbar person Ingående mervärdesskatt för staten och kommunerna m. Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall ? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. Sambor kan också avtala om att en bodelning inte skall förrättas. Vanligen bör ni göra en bodelning om ni separerar oavsett om ni är gifta eller sambor. Men är du medveten om hur riskabelt det är att använda sig av juridiska dokument som ingen tar ansvar för? Vid en bodelning under äktenskap måste ni först anmäla bodelningen till Skatteverket.


Lottläggning vid bodelning. Att anmärka är att vid en bodelning så behåller vardera sambo som huvudregel sin egen egendom (lott) och den som har mest samboegendom bestämmer vad som skall utges till den andra.

Istället för att utge viss egendom kan motsvarande värde dock utges i pengar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg