tisdag 28 juli 2015

Testa fertilitet kvinna

Syfte med fertilitet test: Att ge kvinnor som är äldre än år bedömning av sannolikheten av fertilitet. Ungefär var tionde kvinna inte kan få genetiska barn efter års ålder, när hon inte har fött barn tidigare. Kvinnans ålder när hon får sitt första barn växer ständigt under de senaste år. Ett vanligt sätt att testa fertilitet är genom test av follikelstimulerande hormon (FSH). För att den manliga kroppen ska kunna producera spermier behövs bland annat FSH.


Hos kvinnor används FSH för att reglera menstruationscykeln.

Både för höga och för låga nivåer är ohälsosamt hos bägge könen. Om man misstänker att fertiliteten är nedsatt brukar både mannen och kvinnan få gå igenom en utredning. I de fall där man hittar en faktisk orsak till att det inte blir några barn visar sig problemet ligga hos kvinnan i ungefär vart tredje fall, hos mannen i vart tredje och hos både mannen och kvinnan i den sista tredjedelen. Werlabs rekommenderar även att du via din gynekolog gör ett ultraljud för att utesluta fysiska problem med äggstockarna och livmodern (om du upplever problem med din fertilitet ). Notera att analysen av hormoner kan ta mellan 2-dagar, vilket innebär att det kan dröja några dagar innan du får dina resultat. För det första bör ni ha försökt att bli gravida under minst ett år.


Detta kan kännas jobbigt och utdraget men det kan ta tid eftersom kvinnan bara är fertil under ungefär timmar av menscykeln. Men, eftersom spermierna kan leva inuti kroppen i flera dagar behöver man inte ha sex just de dagarna. Produkter och fertilitetsbehandling har hjälpt många par att bli gravida i årtionden, men det är inte förens nyligen det har skett betydande förbättringar och framsteg inom kvaliteten på fertilitetsbehandling.

Det är även fullt möjligt att testa fertilitet som kvinna och man. Detta innebär att provet kan bestämma en spermakoncentration på miljoner aktiva spermier per millimeter, vilket är WHOs (världshälsoorganisationen) definition av manlig fertilitet. Men därefter försämras kvaliteten sakta men säkert. Vilket innebär att fertiliteten sjunker och det blir svårare för kvinnan att bli gravid – även genom insemination.


Samtidigt finns flera fördelar med att skaffa barn i 30-årsåldern. Generellt sett brukar kvinnor i den åldern ha en mer hälsosam livsstil och en stabilare tillvaro. Efter en halvtimme får mannen veta om han har tillräckligt med spermier för att befrukta en kvinna.


Enligt de brittiska forskarna kan testet identifiera de flesta orsaker till manlig infertilitet, men inte alla. Fertell och tillförlitligheten är procent. Kan man testa sin fertilitet ? De kan ge en fingervisning,men aldrig nånsnin säga om en enskild kvinna kan få barn i framtiden eller inte. Fertilitet betyder förmåga att fortplanta sig.


Den kan påverkas av flera saker. Här kan du läsa mer om hur befruktningen går till. När befruktningen inte lyckas kan det bero flera orsaker: Hos ungefär en tredjedel beror barnlösheten på kvalitén hos spermierna. Hos en tredjedel är det livmodern eller äggen som är problemet. Dessa mäter mängden av vissa hormon, som ökar i samband med ägglossningen, i urinen.


Att ha järnkoll på sin ägglossning kan skapa en negativ stress som i sin tur påverkar fertiliteten. Den vanligaste orsaken till att kvinnor har svårt för att bli gravida på naturlig väg, är utan tvivel åldern.

Man brukar säga att när man rundar 30-års ålder, är kvinnans fertilitet dalande. När vi blir år är fertiliteten mycket drastiskt dalande, och om man är över år så är chansen för graviditet mycket liten. Tyvärr är det inte många kvinnor som är medvetna om detta och väntar därför helt enkelt alldeles för länge. Mannens fertilitet minskar också med åldern, även om den inte upphör helt. Jag hade behandlat kvinnan som ett redskap.


Nu när jag har två döttrar tänker jag på hur det skulle vara om någon man försökte testa sin fertilitet på dem, kanske till och med smitta dem med någon sjukdom. Det tar emot, och jag skäms, men jag brukar alltid berätta om detta när jag talar med män om hur de måste respektera kvinnor. Julia Wilson, 3 tvekade aldrig när hon fick brev med ett erbjudande om att delta i projektet. Jag är singel och har inga planer på att skaffa barn just nu, men på sikt vill jag nog bli mamma.


Det man vill se på dag är ett lågt FSH-värde i kombination med lågt östradiol. För både män och kvinnor avtar fertiliteten vid högre ålder. Infertilitet är termen som brukar användas för ofrivillig barnlöshet. I demografiska sammanhang används nativitet i betydelsen realiserad fruktsamhet, det vill säga hur många barn som faktiskt föds.


Förmågan att helt enkelt kunna alstra barn kallas fekunditet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg