torsdag 30 juli 2015

Affektfokuserad psykodynamisk terapi

Hos oss arbetar över 1leg. Träffa någon helt utan väntetid och remiss. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling.


Vill du jobba som psykolog hos oss?

Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!


Det här är den första svenska boken om affektfokuserad psykodynamisk terapi. Våra grundaffekter styr vår uppmärksamhet och förbereder oss för handling. De berättar vad som är viktigt och hjälper oss att kommunicera det till andra.


Hur vi hanterar våra affekter beror dock till stor del på vilka relationella erfarenheter vi gjort.

Först skall sägas att det inte finns “en affektfokuserad dynamisk terapiform”, i själva verket är detta en grupp terapiformer (i egentlig mening kan kanske all psykodynamisk terapi sägas vara affektfokuserad , men i olika grad). Fördjupningsutbildningen i affektfokuserad psykodynamisk terapi omfattar sex heldagar, 9. De fyra sista dagarnas eftermiddagspass utgörs av metodkonsultationer utifrån egeninspelade samtal av deltagarnas ärenden. Det är ett krav att själv filma och medföra materialet för uppspelning vid konsultationerna.


En introduktionsbok för de som är nyfikna på moderna former av psykodynamisk terapi. Jag upplever att affektfokuserad PDT känns intuitivt riktig och är lätt att ta till sig. Kursen vänder sig till psykologer, socionomer och andra verksamma inom människovårdande yrken med kliniska erfarenheter att utgå ifrån vid övningar och vid konsultationen. Med tanke på det växande intresset för affektfokuserad psykodynamisk terapi är det förvånande att det inte funnits någon lättillgänglig introduktionsbok på svenska, förrän nu!


Tidigt i våras släpptes den första svenska boken om affektfokuserad psykodynamisk psykoterapi, på Natur och Kultur. Birgitta arbetar nu från eget AB. AFFEKTFOKUSERAD KROPPSTERAPI är en psykoterapiform som kombinerar sjukgymnastiska kroppsliga metoder med utforskande av affekter (känslor). Affektfokuserad psykodynamisk terapi teori, empiri och praktik.


Metoden kallas även för psykodynamisk kroppsterapi. Vi har valt att använda oss av affektfokuserad kroppsterapi för att betona att fokus i terapin riktas mot utforskande av känslor och kroppsliga upplevelser. Utbildningen ger en gedigen teoretisk grund i affektfokuserad psykodynamisk terapi. Föreläsningar varvas med praktisk tillämpning av teorier och metoder. McCullough binder på det här sättet ihop psykodynamisk konfliktteori med kognitiv beteendeterapi.


För att lösa upp känslofobin använder man sig av exponering, det vill säga terapeuten vänjer klienten vid att gradvis stå ut med den känslan som han eller hon tidigare har haft fobi mot. Termen psykodynamisk psykoterapi är idag att betrakta som ett paraplybegrepp för en rad psykologiska behandlingsmetoder med mindre inbördes skillnader.

På samma sätt som också termen kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett paraplybegrepp för sinsemellan något olika terapier. Kunskapsbasen för psykodynamisk terapi utvidgas ständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg