måndag 27 juli 2015

Gemensamma skulder vid skilsmässa

Hej min man och jag ska skiljas. Fått veta att han tecknat en massa lån och tagit flera kreditlån bakom min rygg o utan min vetskap. Då han vägrar visa min hur mycket skulder det rör sig om blir jag orolig. Han hotar med att av skulderna nu vid skilsmässa kommer bli mina att betala. Skilsmässan i sig innebär ju merkostnader och därför kan det vara svårt att betala en större klumpsumma till Försäkringskassan på en gång.


Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden.

Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation? Vad ni var och en har kvar efter skulderna dragits av kommer sedan läggas ihop och delas på hälften så ni går ut ur bodelningen med lika mycket värd egendom enligt kap. Huvudregeln är att vardera make äger sin egendom och svarar för sina egna skulder.


Eftersom bilarna är giftorättsgods så kommer skulden också att avräknas från vardera makes giftorättsgods. Glöm inte att ni för gemensamma skulder fortfarande är ansvariga tills lånet fullt ut betalas. Om din partner avlider och har skulder riskerar era gemensamma egendomar att utmätas, däremot blir du själv aldrig betalningsskyldig.


LÄS MER: Så tar du hand om ett dödsbo – dyra misstagen att undvika. Om man har barn sedan tidigare, men inga gemensamma barn, ärver barnet eller barnen hela förälderns egendom om inget annat är skrivet.

Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen.


Det är skulder man tog gemensamt på 90-talet. Vad händer när skilsmässan gått igenom? Delas skulderna automatiskt mellan parterna? Vem får besittningsrätt på lägenheten? Behöver man gå till Hyresnämnden?


Hej och tack för din fråga! Vid skilsmässa skall makarnas giftorättsgods delas lika genom bodelning, kap § st. Däremot behöver man inte ta över den andres skulder. Med undantag av om man står som låntagare båda två. Vid en skilsmässa så ska en bodelning förrättas mellan makarna där egendomen som är giftorättsgods ska fördelas.


Umgänget kan se ut på olika sätt beroende på hur man bedömer situationen i det enskilda fallet. Detta betyder att din fru vid en eventuell skilsmässa kan få överta kontraktet om hon anses vara i störst behov av. Gemensamma barn Var ska barnen bo, hur ska ni dela upp vårdnaden och ska någon av er betala underhållsbidrag?


Stora frågor att ta ställning till vid en skilsmässa.

Men det finns också massor av småsaker som rör barnen och som ni kanske bör diskutera. Har pratat med en kreditgivare om att försöka få dela upp lånet i hälften var så att han får betala hälften och jag hälften, eftersom han nu sen skilsmässan vägrat betala och det har lett till att jag stått för alla skulderna. Vilket ansvar har jag för hans skulder ? Kan jag bli tvungen att betala hans skulder eftersom vi är gifta?


Kan kronofogden ta mina saker och sälja dessa för att betala min makes skulder ? Varje make råder över sin egendom och svarar för sina skulder ”. Fördela övriga gemensamma tillgångar, saker av mindre värde. Ta reda på marknadsvärdet och fördela eller sälj. Gör en gemensam lista så att båda får överblick. Dela upp gemensamma lån och skulder.


Kontakta banken tidigt, det är inte självklart att banken accepterar att lånen delas. Ny kreditprövning görs alltid. Den egendom som makarna tillför det gemensamma bohaget och den egendom som makarna införskaffar under äktenskapet utgör s. Att ha giftorätt i den andra makens gods innebär inte att man äger detta, men att man vid en framtida bodelning (tillföljd av skilsmässa eller dödsfall) har rätt till halva värdet. Makarna gör en utredning av sina tillgångar och skulder. Utgångspunkten för detta är tiden då makarna ansökte om skilsmässa , då samboförhållandet upphörde att gälla, vid dödsfall eller då ansökan skickas in.


Med utgångspunkt i bouppteckningen värderas tillgångarna och skulderna. Huvudprincipen är att båda ska få med sig lika mycket ur skilsmässan. Vid en bodelning delas alla gemensamma tillgångar mellan makarna.


Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än den andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg