tisdag 14 juli 2015

Skriva över lägenhet på barn

Just nu - lediga fina lägenheter. Vi bevakar utbudet av första- och andrahandskontrakt från hyresvärdar och privata uthyrare. Vi visar dig kontaktuppgifter till hyresvärdar med lediga lägenheter i ditt bostadsområde.


Skriva över lägenhet på barn

Vidare måste avtalet innehålla uppgift om vilken lägenhet som avses och vilket pris som gäller, vilket i detta fall skulle vara noll. Om formkraven gällande avtalet uppfylls och så länge barnet i fråga blir godkänt av föreningen bör överlåtelsen inte orsaka några problem. Hoppas detta svarade på er fråga.


Hyreslagen §beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i lägenheten , på grund av exempelvis en skilsmässa. Om du vill skriva över din fastighet på dina barn måste de ansöka om lagfart och därmed bli lagfarna ägare.


För att kunna ansöka krävs bland annat en överlåtelsehandling. Om du vill skänka fastigheten till dina barn skall ni upprätta ett gåvobrev som både du som givare och dina barn som mottagare skriver under. Av denna anledning tycker jag att det är ett bättre alternativ att skriva ett testamente än att skriva över lägenheten på ena sambons barn.


Man kan då ha kvar äganderätten till lägenheten under sin livstid men ändå till viss del bestämma över vad som ska hända med den efter ens död. I regel går det att överlåta en hyresrätt om hyresvärden går med på det. Dock har många hyresvärdar ofta en bostadskö och därför är det inte så vanligt med överlåtelser.


För att ha chans att överlåta din hyresrätt kan det vara bra att skriva ett brev eller mail till hyresvärden där du förklarar varför du borde få överlåta din hyresrätt. Mamma och pappa kan köpa procent av lägenheten och barnet procent och sedan lånar båda tillsammans. När sedan barnet har studerat klart eller fått en inkomst går man tillbaka till banken och säger att nu får barnet lägenheten och tar också över lånet, skulden på lägenheten.


Vissa hyresvärdar är dåliga på att kolla sin mail och därför kan det vara bra att följa upp inom några dagar. Var inte för påträngande utan ring mitt på dagen för att fråga om hyresvärden sett din förfrågan och om denne hunnit fundera på hur den ställer sig till att du skulle få överlåta förstahandskontraktet. Lägenheten eller huset som de har bott i tillsammans.


Mannen som är far får skriva på ett papper. Sambor som skaffat lägenheten ihop separerar. Carin och Alisa är sambor i en lägenhet som de skaffade tillsammans för fem år sedan. Nu har de bestämt sig för att separera.


Det är mycket svårt att få ett hyreskontrakt i staden och varken Carin eller Alisa har råd att köpa en lägenhet. Vem får ta över kontraktet, som står i. Jag är inte med på vem som skulle stå som ägare på bägge bostadsrätterna i samma brf, men om vi för enkelhetens skull säger att det är du, så är frågan vad du kommer att svara styrelsen när styrelsen frågar dig varför du vill ha ännu en bostadsrätt i föreningen och vem som ska bo ( på vilket sätt) i respektive lägenhet. Har du ledigt boende att hyra ut? En begäran att barnen inte skall ta ut arvet när den förste avlider är just en begäran.


Barnen har ändå rätt till sin laglott. Ni halverar ändå summan som Ni måste lösa ut barnen med genom att skriva ett testamente. Se över livförsäkringar och sätt in varandra som förmånstagare.


Teckna nya livförsäkringar. Vi äger ett hus tillsammans som han inte vill sälja förrän i slutet av året. Jag står inte ut så länge, kommer gå under.


Finns det någon som helst möjlighet att skriva över lånet och hela skiten på honom? Jag har fått erbjudande om att få hyra en lägenhet från augusti, men då vill jag ha blivit av med huset. I syfte att försöka behålla kontrollen kan man få barnen att skriva på en fullmakt, men alla fullmakter kan återkallas när som helst.


Säljaren kan också behålla sig nyttjanderätten, men det hindrar inte heller, bara försvårar, att det överlåtna objektet kan säljas av barnen till utomstående. Denna regel tillämpas olika i olika föreningar, man måste alltså fråga om detta. Vid köp av en bostadsrättslägenhet vill ibland både föräldrarna och barnet stå som ägare och bli medlemmar i föreningen.


En del föreningar är lite njugga i sin inställning och tycker inte att man ska dela på ägarskapet, att det är de eller den som ska bo i lägenheten som också ska äga den. Det går också att i gåvobrevet skriva in att gåvan inte får utmätas för gåvotagarens skuld eller överlåtas utan givarens samtycke. PER HAMMARLUND och KARIN ARNELL, PRIVATA AFFÄRER.


Tänk på detta: Nu är det barnet som bestämmer. Glöm inte att det i fortsättningen är barnet som bestämmer över huset. Jag är absolut ingen expert utan skriver bara hur vi gjorde. Sedan gifte vi oss men livförsäkringarna finns kvar.


Ett säkert tecken på att du bör anlita erfaren jurist. Men ett förslag kan vara att skriva ett gåvobrev. Det innebär nämligen att ni slipper både kapitalvinstskatt och stämpelskatt för lagfarten.


Du bör då också skriva att gåvan ska vara enskild egendom. Vid gåva tar mottagaren över givarens anskaffningsvärde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg