tisdag 21 juli 2015

Mångkulturellt samhälle nackdelar

Termen mångkultur används ofta för att beskriva samhällen som bär inslag av eller innefattar många olika kulturer, exempelvis på grund av immigration. Skillnaderna kan orsaka oro för att nationen ska förlora sin identitet, men också kulturella utbyten som ger fördelar till de olika grupperingarna. Frågan behöver just inte vara om ett mångkulturellt samhälle måste vara bättre än ett homogent eftersom jag tror att ett sånt kan fungera lika bra.


Frågan kan snarare vara om ett mångkulturellt samhälle kan fungera eller inte inte och det tror jag det kan. Sverige under senare decennier utvecklats till ett mångkulturellt samhälle och att kulturmöten numera blivit en del av vardagen för allt fler människor i vårt land. Oavsett kulturmötets skådeplats i samhället uppstår konsekvenser - positiva eller negativa.

Ett mångkulturellt samhälle kännetecknas av att utbyten mellan olika kulturer sker och att detta påverkar samhällsutvecklingen. Att något faktiskt kulturellt utbyte faktiskt sker, som påverkar det svenska samhället är svårt att se. Normer som avviker från svenska socialliberala, brukar snabbt förklaras som icke önskvärda.


Om vi vill försvara och utveckla ett sådant mångkulturellt samhälle måste två förutsättningar vara uppfyllda: ett gemensamt språk, samt en ömsesidig acceptans för att vi som individer rör oss mellan många olika identiteter. Själv gör jag anspråk på att vara svensk socialdemokrat, muslim, sjuksköterska och kurd. Ett mångkulturellt test med flera fördelar Snart släpper Socialstyrelsen en reviderad version av de nationella demensriktlinjerna.


Bland nyheterna finns med största sannolikhet RUDAS, ett mångkulturellt kognitivt test och, i många fall, ett alternativ till det etablerade MMSE. Begreppet mångkulturellt samhälle kan alltså vara missvisande, eftersom Sverige inte är ett samhälle som består av kulturer som är helt åtskilda från varandra. Snarare kan vi säga att vi lever i ett samhälle där det finns kulturella skillnader.

Sverige kan anses vara ett mångkulturellt samhälle : ”om man med mängkulturalitet menar att alla kulturer har samma värde”. En konstruktiv debatt kräver att vi vågar erkänna att det finns problem i ett mångkulturellt samhälle. Konstigt vore det annars. Vad vi än tycker om detta samhälle , torde en sak dock stå klar för de allra flesta: Vi lever i det och kommer att leva i det för all framtid.


Vad är nackdelen med ett mångkulturellt samhälle ? Svar på allt är ett community-baserat forum där medlemmar kan ställa frågor om vad som helst. Vi har samlat många år av kunskap och publicerar nu detta för alla att ta del av. I samhällen där folk från olika kulturer möts finns det olika vägar att gå för att skapa ett funktionellt och fungerande samhälle. Samhället kan integrera och ta emot ”nya” invånare på skilda sätt.


Vidare anser vi att det kan vara relevant för skolan och samhället att få en ökad förståelse för tvåspråkighet för att skapa goda förutsättningar för interkulturell undervisning som i sin tur befrämjar ett mångkulturellt samhälle. Integrationen av de nya medborgarna har inte lyckats och därför kan vi inte heller kalla Sverige för ett mångkulturellt samhälle. Sverige är ett av de länder som fortsättningsvis är förhållandevis öppet för flyktingar och invandring. Trots att åsikterna om invandringen går isär i Sverige, så har landet under många årtionden formats av idén om ett rikt, mångkulturellt samhälle. Det blir ännu mera komplext när man jämför olika länders policy och strategier för ett ” mångkulturellt ” samhälle.


Som på kommando började svenska politiker häromåret prata om svenskhet och svenska värderingar. Men går det att tala om svensk identitet i ett föränderligt, mångkulturellt samhälle ? I församlingen New Life finns människor från hela världen. Dagen pratar med fem av dem i jakten på svenskheten.

Mångkulturellt samhälle 1. Vad är ett mångkulturell samhälle Man kan säga att ett mångkulturellt samhälle är när människor med olika bakgrund arbetar ihop i samhället , exempelvis att busschauffören är från Indien och personen som sitter i kassan är från Somalia. Alltså beskrivs en övergångsperiod. När många kulturer lever parallellt smälter de långsamt samman och blir till en enda kultur - som förändras lite för varje dag som går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg