tisdag 14 juli 2015

Delning vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag. Planera begravningen hemifrån. På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Något förenklat kan man säga att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. Vid en bodelning är det giftorättsgodset som ska delas lika (många undantag från denna likadelningsprincip). Man kan säga att vardera part har en giftorätt i den andra makens egendom, men som först aktualiseras vid en bodelning. Bodelning vid skilsmässa eller separation.


Delning vid skilsmässa

Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. En sådan bodelning görs generellt på samma sätt som vid till exempel skilsmässa , med skillnaden att det kan vara fler parter inblandade. Det rör sig då om arvingar och övriga testamentstagare som då tar den avlidnes plats i bodelningen. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument.


På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras. Vid skilsmässa ska en bodelning upprättas (kap. § äktenskapsbalken).


Delning vid skilsmässa

Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ). Detta är även tänkt att gälla om den ena maken råkar äga mer än vad den andra gör. För att resultatet ska bli rättvist mellan makarna är det övervärdet av ens totala tillgångar och skulder som ska beaktas när man delar upp allt. Det är dock viktigt att tillgången eller skulden existerar vid den dag då man ansöker om skilsmässa.


När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Riktigt stora jobb som dränering och takbyte kan (delvis) få räknas in även om det skett för mer än år sen. Regelverket är inte helt lättolkat här och man ska tillämpa samma regler som man gör vid en ren försäljning och där yrkar avdrag för förbättringar i deklarationen.


Normalt vinner en dom om skilsmässa laga kraft tre veckor efter det att tingsrätten meddelat beslutet om skilsmässa mellan makarna. Om så sker ska makarna omgående göra en bodelning. Emellertid är det möjligt för en make att begära bodelning så snart ansökan om skilsmässa tagits emot av tingsrätten.


Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Skilsmässan i sig innebär ju merkostnader och därför kan det vara svårt att betala en större klumpsumma till Försäkringskassan på en gång. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden.


Delning vid skilsmässa

Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation? Tänk på att få bodelningen gjord i nära anslutning till skilsmässan eftersom möjligheten att kräva bodelning annars finns kvar lång tid i efterhand. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Jag sparar egna pengar på ett konto. Måste jag dela mina sparade pengar med honom? Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Eget arbete räknas inte in. Genom att skriva ett äktenskapsförord kan du skydda släktgården mot delning vid en eventuell skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg