fredag 17 juli 2015

Klandra bodelning

Som jag ovan nämnde har man alltså fyra veckor på sig att klandra en bodelning efter det att man fått del av bodelningshandlingen. Av informationen framgår inte när du fått del av den men det är viktigt att det sker inom denna tid. Om det gått längre än fyra veckor försvinner rätten att föra en klandertalan mot bodelningen. Om man vill klandra en bodelning som utförts av en bodelningsförrättare ska detta göras inom fyra veckor från det att man tog del av beslutet om bodelningen enligt kap.


Klandra bodelning

Om ni inte kan enas om en bodelning så kan du ansöka om en bodelningsförrättare hos tingsrätten. Ditt ex verkar emellertid inte vara intresserad av en likadelning och hotar med att klandra bodelningsförrättarens beslut om vinsten delas lika. Klandras inte bodelningen inom denna ti som i din mors fall då det har gått år, har man som huvudregel förlorat sin rätt till att väcka talan. Om er bodelning sköttes av en bodelningsförrättare så hade du endast kunnat klandra beslutet som togs inom fyra veckor, kap § st Äktenskapsbalken (ÄktB). I och med att din exfru fortfarande bodde kvar vid den tidpunkten och det först är nu som du vill få till en ändring så har det gått för lång tid för att klandra.


Om man anser att en bodelning inte är riktigt gjord kan den klandras inom fyra veckor. Om den inte klandras inom denna tid förlorar man sin talan, d. B, vilken hänvisar vidare till kap. Detta regleras i kap.


Saker med mycket stort värde är undantagna. Han vägrar nu att svara varför det är så och på vems begäran detta har skett. Det fanns inget äktenskapsföror men jag vet att min ex make har uttalat att han ej vill att jag ska få ut något i bodelningen. Bodelningsadvokaten har ej heller informerat om några undantag. Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.


Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Maken undrar om pensionsförsäkringar ingår i en bodelning. Hej och tack för din fråga!


Klandra bodelning

Möjligheterna att klandra en bodelning. Godkänner parterna bodelningen gäller det omedelbart. Vill någon av dem istället klandra bodelningen ska talan väckas mot den andra parten vid tingsrätten (klander av bodelning ) inom fyra veckor från delgivningen. Reglerna avseende klander av testamente kan ofta upplevas som komplicerade att förstå.


I denna artikel förklarar vi därför på ett enkelt sätt vad klander av testamente innebär. Du får även veta hur du rent praktiskt klandrar ett testamente, när du kan klandra ett testamente och vad du ska tänka på vid en klandertalan. En make som är missnöjd med bodelningen får enligt kap. B klandra bodelningen genom att inom viss tid väcka talan mot den andre maken vid TR. I mål om klander kan domstolen återförvisa ärendet till bodelningsförrättaren.


Klandra bodelning

Juristbyrån i Växjö AB kan hjälpa till, vid såväl själva bodelningen , vid ärendet hos bodelningsförrättaren och vid klander av bodelningen till tingsrätten. Jur kand Eva-Marie Lindhe hjälper dig. Boka tid om du vill klandra din bodelning och om du inte är nöjd med din bodelning.


Lyckas du få ditt bodelningsavtal ogiltigförklarat, måste en ny bodelning göras och det finns ingen generell tidsfrist för när detta ska ske. Enligt bodelning i anledning av äktenskapsskillnad mellan A och B skulle A erhålla visst belopp av B. A klandrade bodelningen med yrkande om högre belopp. Innan klandertalan avgjorts väckte A talan mot B med yrkande att utfå det belopp som skulle utgå enligt den klandrade bodelningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg