måndag 16 oktober 2017

Tvt operation sjukskrivning

Tvt operation sjukskrivning

TVT -metoden Operation vid ansträngningsinkontinens TVT står för Tension-free Vaginal Tape och betyder att man lägger ett band under urin-rörets mittendel och drar upp det ovanför blygdbenet. Det ligger då som ett U och ger stöd (ej lyft). TVT - operation Finns det någon här som gjort en tvt - operation ? Jag ska göra en op snart men är lite orolig för hur det blir efteråt. Jag vill helst slippa sjukskrivning då jag har eget företag. Klarar man av att jobba dagen efter?


TVT var associerad med färre komplikationer, reoperationer och fall med retentionsproblem än kolposuspension. Patienterna i TVT -gruppen kunde sändas hem snabbare och återgå tidigare till normal aktivitet. Efter att ha haft urinläckage vid hosta, ansträngning, lyft m. TVT ) med lyckat resultat och slapp läckage.


Men däremot vaknar jag på nätterna, kanske bara 1-timmar efter insomnandet och behöver kissa. På vägen till toa börjar det rinna utefter benen och jag kan omöjligt hålla emot. Om du får svårt att kissa trots att du kunnat tömma blåsan utan problem vid kontrollen innan du gick hem, bör du höra av dig till oss. Vad innebär själva operationen ? I stället för att föra upp bandets ändar bakom blygdbenet som vid klassisk TVT , för man dem åt sidan, mot ljumsken.


Tvt operation sjukskrivning

Risken för ljumsksmärtor efter operationen har angivits till mellan 3- i olika studier med dessa operationer. Sjukskrivning är oftast inte nödvändig, men undvik cykling och alltför intensiv träning första tiden. Jag gjorde min tvt -o operation för exakt en vecka sedan, ångrar det inte en sekund! Nu är man bara nyfiken på om det fungerar, så längtar till jag kan köra mitt första motionspass!


Min operation gick jättebra, valde lokalbedövning med lätt narkos i början. Om du läcker urin när du hostar, nyser, lyfter tungt eller anstränger dig på annat sätt så kan du efter utredning bli hjälpt av en operation. Under operationen sätter man in ett band under slemhinnan i slidan och lyfter upp urinröret.


Tvt operation sjukskrivning

Ingreppet sker vanligtvis i narkos. En del kan få sårinfektioner efter operation men det är ovanligt. Ibland blir symtomen annorlunda.


Till exempel kan de som inte har haft symtom från blåsan tidigare få urininkontinens efter operationen. Då kan de behöva opereras med en metod som kallas TVT , som är en förkortning av tension free vaginal tape. TVT -slyngan ger ett stöd för urinröret så att det inte blir möjligt för trycket att orsaka urinläckage.


Operationen görs i lokalbedömning och är ofta över på minuter. Du ska också dricka mycket. Detta minskar risken för proppbildning, trög mage och infektion. För att såret i slidan ska läka ordentligt får du inte bada, använda tampong eller ha samlag under de första fyra veckorna efter operationen.


Tvt kan hjälpa mot ansträngningsutlöst urinläckage som när man hostar, nyser, skrattar eller tränar. Tvt syftar till att ge stöd åt urinrörets baksida – ett stöd som ska finnas där naturligt men som kan ha försämrats. Det kan exempelvis bero på en försvagning i slidans vägg. Ungefär procent av kvinnorna som genomgick TVT var helt botade kort tid efter ingreppet.


Fem år senare uppger procent att de är nöjda och upplevde sig helt symptomfria. TVT lanserades för tio år sedan och har sedan dess kommit att bli den dominerande metoden på området. Ingen sjukskrivning är nödvändig efter ingreppet. Det är glädjande resultat, konstaterar Maud.


Vanligen räcker det med att man vid behov sjukskriver sig själv upp till sju dagar efter operation. Du bör dock undvika samlag, karbad samt tunga lyft och hopp veckorna närmast efter operationen. Men läckagen försvann och efter en månad hade även värken klingat av.


Dagen därpå var den borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg