torsdag 12 oktober 2017

Prestationsångest idrott

Få bort prestationsångest med ljudbok. Prestationsångest är rädsla för att misslyckas eller rädsla för att man inte ska lyckas leva upp till sina egna eller andras förväntningar. Det räknas inte som en psykiatrisk diagnos, men man kan ändå må psykiskt dåligt om man har prestationsångest. Det finns därför en oro för att idrottare med psykisk ohälsa riskerar att välja ett sämre behandlingsalternativ.


Där använder man sig av tekniker för meditativ avslappning och aktiv visualisering tillsammans med fysisk träning för att uppnå idrottsliga mål! Inom idrotten har man använt sig av mental träning i flera decennier.

Olika typer av meditation och även affirmationer är andra metoder som används. Självtillit eller prestationsångest ? Idrottande och tonårsflickors identitet Denna artikel år en delredovisning av ett forskningsarbete som handlar om unga kvinnor som varit aktiva med olika slags idrott under sin tonårsperiod. Jag skulle inte säga att det är tabubelagt.


Dessa frågor diskuteras och uppmärksammas mer och mer. Både inom idrotten och utåt sett i media. Men jag upplever att det är lättare för en tennisspelare att prata om sin knäskada än sin prestationsångest inför kommande matcher, säger Fredrik Weibull. Uppsatser om PRESTATIONSåNGEST IDROTT.


Jag vill här komma med tips på hur du kan ta dig an din prestationsångest.

Vad gör du för att inte misslyckas? Tillåter du att rädslan för att misslyckas styr ditt liv för mycket? Vad innebär det att misslyckas för dig? Du beskriver det som brukar benämnas prestationsångest , och som är en rädsla för att misslyckas.


Kärnan i upplevelsen är en rädsla, närmast skräck, för att bli granskad och inte duga, eller att bli avslöjad och förödmjukad. Du kanske uppfattar det som en mental störning eller ett problem som bara plågar dig, men egentligen har alla prestationsångest. Från din bästa vän upp till Bolt och Phelps, alla har det. Den enda skillnaden är att vissa kommer över det och andra gör det inte. Och prestationsångesten har visat sig ligga och pyra ut och förpesta delar av livet för många.


Jag behöver vara en perfekt son, dotter, syster, vän. Jag måste prestera på topp i skolan för annars vet jag inte vem jag är. Jag identifierar mig med min idrott. Sociala medier ger mig prestationsångest. Frågan blir då hur man ska lyckas behålla detta positiva moment, utan att några barn får en allmän rädsla att förlora, får prestationsångest , blir knäckta eller lägger av.


Om barns idrott alltid görs till rolig lek och aldrig till allvarsam tävling, så går ju barnen miste om den nämnda positiva ”laddade atmosfären”. Jag fick prestationsångest som kulminerade i en panikattack under en uppvärmning och som följdes av flera månader som jag inte kunde löpa över en häck utan att må dåligt. Min tränare såg och visste vad som var på gång redan i ett tidigt skede, men jag var dålig på att lyssna.


Jag fortsatte att ta dåliga beslut. Tyvärr så är fenomenet vanligt också i vår idrott och tyvärr så kan ångesten många gånger döda glädjen i skidåkningen.

Detta gäller inte minst i barn, ungdomsleden där väldigt många inte vågar eller vill tävla för att just tävlingsmomentet är laddat med prestationsångest. Räcker du aldrig till? Expert med års erfarenhet finns i Retorikbutiken via Skype.


Ex svara tack eller vad roligt att du tycker det. Ge upp ditt eget behov av att vara perfekt. Vem är det som har bestämt vad som är. Svensk Idrottspsykologisk Förening, SIPF, mötesplatsen för idrottspsykologi #129303; Här kan ni följa olika röster från. Debatten om elitsatsning bland barn har engagerat svensk idrotts två tyngsta makthavare.


DN:s Sven Gustavsson förde samman RF:s Karin Mattsson och SOK:s Stefan Lindeberg för en diskussion om prestationsångest , specialisering, krossade drömmar och fotbollsledare som inte kan lära ut hur man slår en bredsida. Idrottens bokklubb ger dig inspiration och är din kanal till det senaste inom idrott , träning och hälsa. Du som är medlem får upp till rabatt på ordinarie priser och kan enkelt välja ur ett brett sortiment av aktuella böcker – från SISU Idrottsböcker och andra förlag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg