måndag 23 oktober 2017

Skilsmässa utan bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik! Ladda hem checklistan idag.


Planera begravningen hemifrån.

Skyldighet att göra bodelning. Utgångspunkten är att makarna i samband med en äktenskapsskillnad är skyldiga att göra en bodelning och denna ska göras gemensamt av makarna. Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa , och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat. Som huvudregel bör man alltid se till att göra en bodelning , annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning.


Rätten att begära bodelning kvarstår i flera år efter en skilsmässa. Om man bara har enskild egendom och ingen vill ta över en bostad från den andra behöver man inte göra en bodelning. Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft.


Så går en bodelning till.

En bodelning behöver inte ske vid alla tillfällen utan det beror på situationen. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss?


Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. När man ska skiljas gör man en bodelning.


Rent praktiskt kan man lägga ihop marknadsvärdet av allt man äger och räkna ut vad man själv totalt äger. Efter skilsmässan så ska makarnas giftorättsgods delas upp mellan dem. Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal.


Det finns nämligen möjlighet att kräva bodelning i flera år efter en skilsmässa. Vid en bodelning kan flera saker komma att ingå. Det vanligaste är att det krävs ett bodelningsavtal (som ibland föregås av en bouppteckning), ett registreringsbevis då man registrerar sin bodelning hos Skatteverket.


Den som förvärvat en bostad genom bodelning måste dessutom ansöka om lagfart, senast inom tre månader. Vid bodelning på grund av ena makens död ska inga pensionsrättigheter ingå. Motivet bakom undantaget är att trygga den efterlevande makens pensionsbehov.

Det blir därmed ingen hopslagning och uppdelning av pensionerna som det blir vid en skilsmässa utan den efterlevande maken får behålla sina egna pensionsrättigheter. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Lånar tråden lite för liknande fråga. Vi är separerade sedan 1½ år men fortfarande gifta rent tekniskt men skilsmässan blir klar om några veckor. Vi sålde vårt gemensamma hus för år sedan och delade upp allt gemensamt i största samförstånd. Nu pratas det om en bodelning och vad jag förstår kan man göra en sådan själv.


Då ni är oense om skilsmässan måste en betänketid tillämpas såvida ni inte bott isär i minst två år. I ert fall måste er fru skicka in en ansökan om en skilsmässopapper avseende en icke gemensam skilsmässa vilket per automatik kommer med en betänketid. Jag hoppas att detta svarade på er fråga.


När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.


Bodelning , äldre boskillna är den delning mellan makars egendom som skall ske vid äktenskapets upplösning genom den ene makens död eller äktenskapsskillnad. Bodelning behövs inte, om makarna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg