torsdag 5 oktober 2017

Ensamstående

Ensamstående

Jennifer har varit ensamstående förälder ända sedan Lillys pappa lämnade henne tre månader in i graviditeten. Riksdagen beslutade för snart ett år sedan att även ensamstående kvinnor ska kunna få hjälp att få barn genom insemination och provrörsbefruktning. Jag var en ensamstående far med två döttrar. Ensamstående föräldrar – lika, men olika. Alla barn har rätt till båda sina föräldrar.


Därför får den ensamstående föräldern ett särskilt ansvar för att barnet, utifrån barnets bästa, får så god kontakt som möjligt med sin andra förälder. Länder som är öppna för ensamstående tänker sig i första hand att den sökande är en kvinna, men det har förekommit att Adoptionscentrum förmedlat adoptioner till ensamstående män. Några av dessa länder jämställer ansökningar från par och ensamstående , medan andra i första hand väljer två föräldrar till barnen. Om du är ensamstående. Räkna ut ditt preliminära bostadsbidrag.


Skatteverkets folkbokföring registrerar till exempel om man är ogift, änkling eller skild. Olika myndigheter som exempelvis försäkringskassan lägger vikt vid om man är ensamstående eller sambo, till skillnad mot folkbokföringsregistret. Att vara ensamstående har länge setts som ett undantag, något man råkar bli mot sin vilja och en situation man måste ta sig ur fort. Men tiderna förändras, och i och med att separationer och skilsmässor ökat så har därmed också antalet ensamstående i statistiken stigit, både med och utan barn.


Information för dig som har barn men inte lever ihop med den andra föräldern. Om underhållsbidrag, beräkning av underhållsbidrag, underhållsstö personligt webbmöte, samarbetssamtal och saker som kan vara bra att veta om du separerar eller är ensamstående med barn. Det största problemet för ensamstående mödrar är inte att de saknar en man i familjen. Däremot saknar de ti pengar och ork.


Så mår ensamma mamman. Ordet ensamstående har inget med vare sig barn eller vårdnad att göra. Begreppet ensamstående förälder innebär i sin tur att det är en singel som är förälder. Det finns två olika blanketter, en för den som är ensam sökande och en för dem som är två sökande.


Ensamstående

Mina sidor på Pensionsmyndighetens hemsida. Länkarna till de två blanketterna hittar du här. Om barn och barnbarn saknas ärver dina föräldrar.


Föreningen Enastående Föräldrar Tillsammans blir det lite enklare och lite roligare! Följ med på läger och aktiviteter med andra ensamstående föräldrar. I 20-årsåldern flyttar många till egen bosta ensam eller ihop med någon, och blir då ensamstående utan barn eller sammanboende utan barn. När barnen flyttar förändras också föräldrarnas hushåll. Hushåll av typen sammanboende med barn blir färre och sammanboende utan barn eller ensamstående utan barn blir fler.


Ensamstående

TS, du ställer fel fråga. Det är ju klart att man kan få lån som ensamstående om man tjänar tillräckligt. Jag är en ensamstående mamma som lånat pengar till att köpa ett dyrt hus, men det är irrelevant om jag är ogift etc, det bankerna tittar på är ju om inkomsten är tillräcklig för att betala tillbaka lånet. Upp till års kö till insemination för ensamstående.


I Stockholm och Västra Götaland har inte en enda ensamstående kvinna fått behandling med insemination eller IVF sedan det blev tillgängligt i april förra året. Vårdköerna är nu upp till år långa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg