tisdag 17 oktober 2017

Latin idag

Den svenska stormaktstidens ledande politiker höll hårt på latinet som internationellt umgängesspråk just därför att det var ett neutralt alternativ. Bläddra milions ord och fraser på alla språk. Många vill idag använda latin i sina tatueringar. Eftersom inte alla idag kan språket, blir det här ett sätt att göra tatueringen lite ’mystisk.


En epok var till ända.

Göteborgs universitet. Olika dialekter utvecklades till det som idag är de romanska språken, franska, spanska, italienska med flera. Latin – språk och kultur.


Se hur börsen utvecklas just nu. Senaste nyheterna, vad som händer idag , dagens vinnare och förlorare, mest omsatta aktier och mycket mer. Skillnaden mellan talspråk och skriftspråk i romarriket var redan tidigt stora och accelererade.


Men latinet är också en länk till äldre mänskligt tänkande, eftersom latinet fram till medeltiden var det enda skriftspråk som fanns.

På latin finns enorma mängder text från denna långa period. Där är latinet fortfarande ytterst levande i vardagen. Det finns till exempel ett radioprogram, Nuntii latini, som sänder nyheter på latin. Och i Helsingfors erbjuds stadsrundvandringar på latin , parallellt med de vanliga turistguidningarna på engelska, franska och andra världsspråk.


I Norge, däremot, kan man ana rakt motsatt tendens. Utbildningar i latin finns både på gymnasiet och på universiteten. Jag har sett att det går att få bra översättningar till latin här och jag vill göra en tatuering med en text: Lev idag , alternativt Lev ditt liv på latin. Hej, Jag funderar på att göra en tatuering med texten formosa es (uppmaning till mig själv, du är vacker), men jag funderar på att göra ett tillägg. Antingen Du är vacker, idag och imorgon eller Du är vacker, varje dag eller vad som passar bäst i meningen.


Kanske rentav Glöm inte att du är vacker. Idag öppnar vi upp nya Salsa i Stockholm. Idag används latin för vetenskapliga namn på djur-, växt- och andra arter. Namn på sjukdomar och inom anatomin är ett annat användningsområde. Grundläggande kunskaper om latin är fortfarande betydelsefulla för att förstå europeisk historia och europeiska språk.


Du kanske någon gång har undrat varför antikens Grekland och romarriket fortfarande är så viktigt i historieundervisningen?

Svaret är att det västerländska samhället än idag genomsyras av ett idé- och stilmässigt arv från antikens Grekland och Rom. I den här artikeln har vi sammanfattat de viktigaste delarna av det antika arvet. Två pojkar leker vid porten till gården.


Detta kan bero mycket på att skolan idag använder sig av undervisningsmetoder som var omöjliga att nyttja under antiken. Idag handlar stor del av undervisningen om att eleven själv söker fakta, genom böcker, tv, eller datorer, saker som inte existerade förrän nu i modern tid. En samling med olika utländska börser runtom i världen. Hitta till den aktiemarknad och aktiebörs just du är intresserad av och följ utvecklingen.


Hej ,hola mi gente snart kommer nyheten som kommer att göra våra latino och svenskar i Stockholm mycket glada en restaurang med mat från Mexiko till Punto Sur i Chile vi jobbar - för att göra Storstockholms bästa latino restaurang du kan läsa alla nyheter här eller punto Surs sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg