måndag 6 februari 2017

Pappspända väggar

Pappspända tak och väggar. PAPPSPÄNNING ÄR EN YRKESKUNSKAP SOM NÄSTAN FÖRSVUNNIT HELT bland målare idag. Det finns flera orsaker till det – brandskyddsföreskrifter är en men det avgörande skälet är nog att det inte längre behövs i samma utsträckning som förr.


Pappspända väggar

Principen med pappspända väggar är densamma som för pappspända tak. Arbetet är dock lite lätt are och kan därför klaras av en händig person. Börja alltid vid ett fönster och gå inåt rummet, precis som vid en vanlig tapetsering.


Vid samma tid blev det också vanligt att täcka väggen med papp innan den målades eller tapetserades. Finns gammal papp kvar bör den om möjligt bevaras. Efter mycket tvekan tog jag bort det från barnens rum när jag renoverade och ersatte taket med planhyvlade plank som målades med limfärg. Ville gärna sätta papp, men brandsäkerheten måste ibland få väga tyngre än det estetiska. Ofta var det taket i salen som papp- eller vävspändes.


Pappspända väggar

Till pappspänning av tak användes en tunnare papp än till väggar. Uppsättningen utfördes vanligtvis av kunniga målare. Spännpapp på väggar och i tak ger ett slätt underlag som lämpar sig utmärkt att måla eller tapetsera. I dag försvinner många pappspända tak och väggar som ersätts med gipsskivor. Ett gammalt rum som kläs med gips får ett stelare intryck.


Att pappen är bubblig är ingen fara! Den slätar ut sig när den torkar. Spikremsorna syns längs kanterna. Skarven under fönstret döljs av dubbla lager tapetpappersremsor. Efter att pappen har legat fuktig över natten är det dags att sätta upp den.


Det är absolut lättast om man har plockat ned lister och foder. Har gamla pappspända väggar som jag har reparerat på sina ställen med nya papp pga skador. Jag ska nu tapetsera med dessa väggarna och undrar om man måste grunda den nya pappen på något sätt eller om det bara är att köra igång. Förresten, hur pappspänner man normalt för att få fina hörn?


Matt Väggfärg från Allbäck linoljeprodukter Är en helmatt emulsionsfärg utan farliga kemikalier och lösningsmedel. Färgen innehåller linolja, vatten, cellulosa, schellack och naturliga pigment. Planerna med att gipsa väggarna i rummen på övervåningen försätter.


Observera, planering och inte genomförande. Efter rivningen av spånskivorna visade det sig alla väggar är pappspända med ca lager tapet. Ytan blir slitstark, tvättbar och lätt att bättringsmåla.


Du skapar önskad yta genom tillsats av vatten och val av verktyg. Linus är mycket värmetålig och passar bra på öppna spisar och runt kaminer. Ger skarpa och släta hörn.


Skador i pappytan makuleras där det behövs. Använd vit tunn makulatur och vetemjölsklister. Stora dragveck i vägghörn kan skäras upp, spännas upp med spik eller skäras upp och makuleras.


Att sätta papp på väggarna är en teknik som är väldigt fördelaktig i exempelvis timmerhus där pappen följer den ojämna. Därefter kan man antingen tapetsera på pappen eller måla. Mycket av den kunskap vi använder oss av varje dag har gått i arv. Några exempel är äldre måleritekniker som pappspända tak och väggar samt linoljemålning.


Målning med härdplaster Är du trött på garagegolvet och vill ha en hård och slitstark yta? Då är målning med Epoxi något för dig. Målning av tak och snickerier samt tapetsering av väggar , är väl vad man vanligast tänker på då det gäller invändig målning.


Vi hjälper även till med färgsättning av väggar och utför även laseringar och vad som populärt brukar kallas för effektmålning. Brocett målning och laveringar är några exempel. När det gäller väggar finns det hundratals kulörer och ett flertal glanser att välja på.


Samma kulör kan upplevas helt olika beroende på vilken glans färgen har. Matta färger ger i allmänhet en lugnare kulörupplevelse jämfört med blanka färger. Väggar målade med hög glans är å andra sidan tåligare och lättare att torka av. Panelen användes såväl på snickerier som på tak och väggar. Taken var pappspända eller vävspända, det senare alternativet ansågs tåligare.


Höga bröstpaneler blev också brukligt runt sekelskiftet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg